Polenul crud - de la indiferenta la amicitie

7.7.15


Am tot citit si auzit cat de minunat este polenul, ca face, ca drege, ca e un super aliment, ca e bogat in aia si ailalta si, desi nu sunt pasionata de produsele apicole (daca va spun ca am pus prima data gura pe miere acum cativa ani o sa radeti), ma intereseaza sa am o viata cat mai sanatoasa si sa-mi ajut organismul cat pot. Stiam ca polenul crud este considerat superior celui uscat (care prin uscare pierde nu numai apa, dar si din principiile active), asa ca am spus da cand m-au intrebat cei de la Apiland daca nu sunt interesata sa testez polenul crud poliflor pe care il au. Aici gasiti detalii despre produs si puteti citi mai multe daca nu stiti ce e cu polenul crud.

Ce am sperat eu de la produsul asta inainte sa incep sa-l consum? Sa-mi aduca un surplus de energie in organism, sa fie acel antianemic, vitaminizant si mineralizant de care tot auzisem (indicat persoanelor ce traiesc in mediul urban si sunt supuse la diverse forme de stres) si nu in ultimul rand sa imi dovedeasca ca afirmatia Diminueaza oboseala cronica, reda optimismul si vitalitatea este adevarata.

M-am temut de un singur lucru - ca n-o sa-mi placa gustul si temerile mele au fost intemeiate. Stiu ca sunt persoane care n-au nici o problema sa-l consume ca atare, insa mie mi s-a parut groaznic si nu exagerez cu nimic cand va zic ca mi s-a facut gura "punga", mi s-au strepezit dintii si mi-a venit sa vars. Asta a fost prima incercare, a doua incercare a fost sa-l dizolv in apa si nu pot sa zic ca am fost mai incantata. Iar a treia varianta a fost cu iaurt si a fost la fel de groaznic. Asa ca dupa 3 zile in care mi-a pierit tot entuziasmul si ma uitam la cutia din congelator cu groaza am dat search pe google si am sperat sa gasesc ceva. 

Am gasit doua "retete" care au transformat polenul din inamicul numarul 1 intr-o chestie care imi da energie (saptamana trecuta a fost destul de grea, nici eu nu m-am simtit bine, iar Bella a avut probleme si a trebuit carata in brate ca sa mearga afara - nu vrea decat la mine in brate si trebuie carata intr-o anumita pozitia si pe o anumita parte ca sa nu aiba dureri, pozitia care pentru mine e un cosmar pentru ca, asa cum v-am mai spus, eu am avut probleme cu mana stanga dupa infarct si nu am putere in ea), despre efecte pe termen lung nu pot vorbi acum pentru ca n-as avea ce sa va spun, insa simt ca imi ajuta organismul si am de gand sa ma tin de cura asta.

Cele doua moduri in care consum eu polenul crud sunt relativ simple. Prima combinatie este cu apa plata (400 ml), o lingura de polen, o lingura de miere si zeama de la o lamaie, amestecate in blender si consumate dimineata. Iar cea de-a doua sunt niste bilute/ bomboane sau cum vreti voi sa le spuneti - o lingura de polen, o lingura de miere lichida, cateva nuci/ alune si o lingurita cu fulgi de ovaz (uneori pun si seminte de chia sau de in), le amestec in Turbo Chef de la Tupperware pana rezulta o pasta groasa pe care o modelez in forma de bilute si le consum ca atare (eu am pus si niste Stevia lichida cu gust de ciocolata pentru ca nu-mi place gustul polenului de nici un fel).


In toate cautarile mele am gasit niste lucruri extrem de interesante despre polenul crud si cred ca e bine sa le cititi si voi:

- o doza de 30 grame de polen asigura tot necesarul zilnic de aminoacizi si circa 15% din ratia zilnica de fibre (doza recomandata pentru o persoana cu o alimentatia corecta este de 15 grame - 1 lingura - atat consum si eu)

- este un probiotic vegetal si poate reface flora intestinala

- se pastreaza la congelator si nu ingheata datorita continutului scazut de apa (se poate consuma imediat ce-a fost scos din congelator)

- proteinele se gasesc in polen in proportie mai mare decat in carne, in mare parte sub forma de aminoacizi, care se absorb direct, fara eforturi din partea organismului

- polenul poliflor contine proteine, lipide, glucide, apa si fibre solubile si insolubile (procentele variaza usor in functie de producator) si in el se regasesc toate elementele chimice care constituie corpul omenesc (macroelemente, dar si microelemente)

- 30 grame de polen echivaleaza cu consumul a 1350 grame de broccoli daca vorbim de efectele antioxidante

- exista niste contraindicatii si e bine sa le cititi daca aveti anumite afectiuni

- o combinatie extraordinara este cea dintre polen si laptisorul de matca crud - consumate impreuna se sustin unul pe altul si efectele asupra organismului sunt amplificate

Voi consumati polen crud sau uscat? Obisnuiti sa tineti cura de 7 saptamani de 2 ori pe an asa cum este indicat? Aveti vreo reteta care merita incercata?

25 de comentarii

  1. nici mie nu-mi place la gust, chiar am dat peste cateva granule care aveau parca gust de ceapa :| eu l-am inclus in cocktailul meu de energie :P - catina in miere - amestec o lingura de catina cu miere cu o lingura de polen - gustul predominant e cel al catinei, asa ca imi pacalesc intr-o oarecare masura papilele gustative :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce gust are catina, dar am o banuiala ca nu-mi place ... eu oricum sunt dificila cand e vorba de gust si miros. :)

      Ștergere
    2. Nu o sa iti placa sigur.
      Este o reteta catina cu/in miere si se tine in frigider la macerat si se ia cate o lingurita (cum spune si clarra); cica ar fi f buna dar nu pot sa inghit asa ceva. Miroase a borhot - sau asa mi se pare mie, cand se face tuica ramane un borhotul.

      Mihaela I.

      Ștergere
    3. La asa ceva m-am gandit si eu, nici macar nu-s curioasa sa incerc.

      Ștergere
  2. Multumesc pentru link, Luiza, asta fac de cateva zile, citesc si tot citesc, are niste tumori mamare si una din ele a inceput sa ii faca probleme mari de tot. Cum eu nu cred ca la varsta ei tratamentele invazive sunt solutia, incerc s-o ajut altfel. Dieta i-am schimbat-o de ceva vreme, o ajut si cu suplimente ... si sper ... insa am atatea intrebari in minte.

    Eu sunt ok cu inima, nu mai iau pastile de cativa ani, insa pentru ca nu mi-am folosit mana stanga aproape deloc o lunga perioada am niste probleme cu muschiul, ar trebui sa ma ocup de asta, dar ... e o perioada grea. O sa citesc despre ceai. Merci

    RăspundețiȘtergere
  3. Mama lua polen acum multi ani; efectele...nu stiu ce sa spun, dar inclin sa cred ca a fost benefic polenul cu miere.
    Din toamna o sa iau si eu polen de la firma asta mi-am zis (apropo, prea multa reclama, la tv, pe toate blogurile, de unde au aparut astia???) dar doar pt ca imi doresc laptisorul de matca de la ei.
    Per general, ce aud si eu, consumul de polen cu miere este foarte bun si cum imunitatea mea e la pamant, sper sa fie bun.

    Iar tie iti trebuiesc exercitii fizice... stiu, ai un infarct la activ, dar exercitiile fizice usoare cred ca ti-ar face f mult bine. Du-te la un medic care sa iti recomande ceva si cu un profesor de sport/antrenor fitness trebuie sa iti gaseasca o serie de exercitii bune pt tine.
    Si fara rautate o spun, dar "e o perioada grea" nu e o scuza, se numeste delasare (si spun asta pt ca iti citesc blogul de mult timp).

    Mihaela I.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apiland nu e o firma care are a aparut acum, au mai avut si in trecut campanii de-astea de testare pe bloguri pentru a-si face cunoscute produsele, mie chiar imi place gandirea lor, desi as reducere numarul de bloguri cu care lucrez daca as fi in locul lor. Eu nu prea ma uit la tv deci nu stiu daca-s si pe acolo, dar daca i-ai vazut inseamna ca le merge bine. :)

      Eu n-am spus nici o secunda ca nu fac ceva pentru mana, asa ca n-am cum sa fiu de acord cu tine. E o chestie pe care am mai vazut-o - daca cineva imi citeste blogul are impresia ca ma cunoaste si stie ce fac eu cu viata mea. Adevarul e cu totul altul, ce vezi si citesti tu aici sunt franturi din viata mea, care e mult mai complexa si implica lucruri de care stiu doar eu, care vine la pachet cu chestii de care voi nu stiti. Iar perioada asta grea include o lupta cu cancerul pentru o fiinta care conteaza enorm pentru mine, decat crede-ma ca "grea" ala e putin in comparatie cu ce se intampla in sufletul meu acum, nu ca ar trebui sa ma justific ... daca eram delasatoare sau detasata nu mai eram de mult aici.

      Ștergere
    2. Nu mai zic nimic! Am altele pe cap ...

      Ștergere
    3. Nu te cunoasc si nici nu am zis asta. Ma recreez citindu-ti blogul si atat. Citesc de ceva vreme blogul tau iar faptul ca ai o perioada grea reiese din destul de multe posturi. Fiecare cu problemele lui, e adevarat, si pana la urma nimeni nu cunoaste sursa problemelor celuilalt si nu, nu e vorba de justificari si nici nu trebuie sa le dai.
      Bineinteles ca viata ta e mult mai complexa si e foarte bine asta, dar eu am zis pt binele tau pt ca se pare ca mana iti ridica ceva probleme (si nu doar mana).
      Stiu despre ce post e vorba.

      Iar donsoara Luiza ... nu spun lucruri dragute doar ca sa fiu prefacuta si sa zica posesoarea vreunui blog ce persoana draguta sunt sau ce lucruri dragute spun, eu spun ce gandesc. Prefacute sunt destule si in viata reala si pe bloguri asa ca...

      Mihaela I.

      Ștergere
  4. Mie imi place si simplu, dar suna minunat amestecul cu nuci si ovaz. te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine ca iti place, eu am avut probleme reale cu gustul.

      Ștergere
  5. Trebuie neaparat sa fac si eu o cura cu polen crud,am citit numai lucruri bune despre el.Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca reusesti sa accepti gustul cred ca aduce o gramada de beneficii organismului. :)

      Ștergere
  6. Stiu de turmeric, il folosesc de mult timp si pentru mine si i-l dau si Bellei de ceva vreme, tot in combinatie cu ulei de cocos. Ti-am zis ca am citit o gramada in ultima perioada, iar pe siteul de care mi-ai zis ieri am gasit o gramada de informatii folositoare, multumesc mult (si pentru sfaturi si pentru gandurile bune).

    RăspundețiȘtergere
  7. ce bine ca am citit articolul tau! ador gustul polenului, ma duc la cumparaturi sa imi fac stoc :) am uitat sa iau in ultimii ani, din pacate .....

    multa sanatate si Bellei!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ,
    E primul comentariu desi citesc blogul pe fragmente. Cand am timp.Si blogurile le-am descoperit pe net de cca 8 luni. Imi permit o intrebare ( daca o accepti ) Bella e sterilizata ? Tare imi e teama de ceea ce scrii pentru sufletul meu care v-a implini 7 ani in octombrie. E o bichonita pe care ,de teama asta, nu am lasat-o sa aiba contact cu niciun mascul. Am sterilizat-o ,dupa multe lamai in nas de la toate rudele la cca 3 ani.
    Asta e una. A doua iarasi citita printre picaturi ( scuze ) tu ai avut tratament medicamentos permanent pentru problemele cardiace sau un accident vascular soldat cu paralizie .Il am pe al meu sot in aceasta situatie cu un infarct facut la 39 de ani de aceea imi permit sa te intreb.De fapt imi raspund singura , cu regret : cred ca infarctul tau a fost sodat cu cu paralizia temporara a mainii.Si totusi nu mai iei nimic pentru predispozitia la infarct ? Multumesc si scuze daca consideri ca am trecut de limite .

    Arina

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu am incercat si nici nu ma tenteaza, mai ales ca spui ca are gust nasol. Poate fi sanatatea intruchipata, daca nu e bun, nu il iau :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna, Bella nu a fost sterilizata din cauza unor probleme pe care le-a avut de mica. Un mare procent dintre catele dezvolta tumori mamare, cancerul fiind una din cauzele majore de risc in cazul cainilor. Verific-o mereu si cand simti ceva ciudat mergi cu ea la doctor. Bella a fost operata acum cativa ani si s-a scos atunci ce s-a putut fara s-o punem in pericol.

    Nu a fost infarctul cu paralizia temporara a mainii (problemele au venit ulterior dupa un an in care nici sa merg n-am fost in stare), cauta intre postarile in care am scris despre infarct (foloseste casuta de cautare) si o sa gasesti acolo detalii. Nu mai iau pastile de cativa ani buni pentru ca pastilele ma transformasera intr-o leguma, am ales altceva pentru mine. Este o postare intreaga despre asta pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc mult pentru ambele raspunsuri . Stiam de riscul cancerului , am vazut asta cu ochii mei la catelusa unei prietene . Asta m-a determinat sa fiu atat de hotarata in decizia mea cu sterilizarea inainte de miturile cu " sa o lasi sa fete o data " etc...sunt cat pot cu mana pe burtica ei , daca nu am eu chef o cere ea si tot aia e :).Am avut si noi si avem problemele noastre bichonesti ( otita ) + certurile cu milogeala. Imi pare rau ca am sterilizat-o atat de tarziu . Trebuia sa o fac la maxim un an. Am facut-o pe furis fara sa anunt pe nimeni :)
    Caut despre infarct , ma intereseaza maxim. Al meu e pe tratament medicamentos permanent de multi ani. Se mai ajusteaza / mai scot din concentratii dar il i-a permanent.
    Inca o data multumesc si multa sanatate iti doresc.

    Arina

    RăspundețiȘtergere
  12. initial, nu m-a atras nici pe mine gustul, dar inca fac combinatii!

    RăspundețiȘtergere
  13. O poti ajuta cu niste suplimente si sa previi ceea ce se va intampla oricum la un moment dat (cancerul - sub diverse forme - este principala cauza de deces in cazul cainilor "de apartament"), dupa ce o sa vad exact cu Bella ce functioneaza si ce nu o sa scriu despre asta pentru ca multe dintre cititoarele mele au animale si cred ca v-ar ajuta informatiile.

    RăspundețiȘtergere
  14. Inainte sa se nasca am citit mult si stiu ca 90 % din cateluse fac piometru/cancer mamar. Sterilizarea a fost o decizie pentru a incerca sa o am cu inca 2/3 ani peste medie langa mine.Doamne ajuta !
    Tasha mea e un catel de "apartament " din vina mea pentru ca eu sunt excesiv de mamoasa si implicit am facut-o excesiv de...lipicioasa. Eu locuiesc la casa . In curtea din fata nu o las nesupravegheata si nici ea numai sta ( i se pare ca fac eu ceva fara stirea ei !) desi e o zona mediu circulata si mai vede si ea un om / o pisica. Mai latra , o mai dragalesc vecinii. De teama ca ar putea sa manince ceva ( am prins-o cu diverse in gura aruncate printre gard ) si mai ales ca ar putea vreun animal de om ( stii ca e posibil ) sa mi-o otraveasca nu o las singura in fata. O scot rar in lesa la plimbare atunci cand vad ca se constipa. E foarte lenesa dar e si vina mea. Mai clar e o putoare rasfatata dependenta total de mine. Catel marsupial cum o numeste al meu. Am si o mata ( si aia e sterilizata ) si uite asa isi fac veacu' amandoua.Se pupa,se spala, se joaca. Mai i-a cate o laba de la mata ( asta are 12 ani ) si era deja cu buletin la locatie cand a aparut ea. E un catel de apartament dar crescut la casa.
    Oricum , te rog mult scrie de suplimentele alimentare. Eu in afara de mancarea ei caineasca , o mica recompensa canina ,ii mai dau branzica dulce ( cas ) legume gen dovlecel ,morcov fiert si avem maaari discutii la carne ! Se scarpina in draci de la ea , isi roade labele din fata de zici ca se rup. Deci mi-ar fi de real ajutor sa o invat pe ele.Sunt foarte dura cu ea cand stiu ca nu ii fac bine proteinele in exces ! O tin doar pe apa pana se duce la boabe , le scuipa si dupa ceva timp roade si castronul. Multumesc mult !

    Arina

    RăspundețiȘtergere