Despre viata ... si reguli

1.5.14

Recent am citit cate ceva din filozofia de viata a lui Dalai Lama ... mai corect spus ar fi am recitit si am incercat sa trec totul prin filtrul mintii de acum si sa-mi dau seama cum m-am schimbat eu in timp si cum s-a schimbat perceptia mea asupra lumii, oamenilor si relatiilor in general. Cele 18 reguli de viata (eu nu cred in reguli, n-am crezut vreodata) le consider mai degraba sfaturi, insa m-am gandit ca daca tot e inceput de luna nu ar fi rau sa cautam putin in mintea si in sufletul nostru 
 
 
Take into account that great love and great achievements involve great risk.
Sunt total de acord cu asta, nu poti sa speri la ceva maret (orice ar fi acel ceva) daca nu-ti asumi riscuri. Daca lucrurile ar fi usoare le-am face toti, nu? Am mai spus ca mie imi place jocul, imi place adrenalina, imi place sa simt si-mi place sa risc. Insa ca sa nu fiu dezamagita sunt mereu constienta ca exista si posibilitatea de a pierde. De asta spun mereu ca trebuie sa stii sa pierzi ca sa poti castiga, altfel nu are nici un farmec.

When you lose, don’t lose the lesson.
Asta am mai mentionat-o in diverse ocazii pe blog - eu am incercat mereu sa invat ceva din fiecare lucru care mi s-a intamplat (chiar si din cele mai urate). Nu cred in intamplari, deci mi-e clar mereu ca daca ceva apare in viata mea am ceva de luat de acolo.

Follow the three Rs
- Respect for self
- Respect for others
- Responsibility for all your actions 
Respectul este un subiect despre care as putea sa vorbesc/ scriu foarte mult pentru ca este strict legat de increderea in sine. Daca tu nu te respecti pe tine, nu poti s-o ceri altora s-o faca. Iar daca nu ai respect fata de tine nu ai incredere in tine, nu-ti cunosti valoarea si nu cred ca poti reusi cu adevarat in ceva. Cel mai mare deserviciu pe care cineva il poate face fata de el insusi este sa se desconsidere. Respectul fata de ceilalti vine ca o continuare si viata m-a invatat ca nu trebuie sa-mi placa o persoana ca sa o respect, trebuie doar sa-mi castige respectul. Nu-mi plac oamenii care nu-si asuma faptele si vorbele si cauta mereu vinovatii in alta parte.

Remember that not getting what you want is sometimes a wonderful stroke of luck.
Teoretic stiu bine asta (uneori ne dorim lucruri/ oameni care nu sunt ceea ce ne trebuie, iar pe termen lung ne-ar face mai mult rau decat bine si universul intervine si ne salveaza, chiar daca la acel moment ni se pare ca ne-a fentat rau), in practica inca ma razvratesc pentru ca sunt genul de om care vrea acum si aici, fara sa ma gandesc la efectele pe termen lung - cred ca sunt suficient de puternica cat sa faca fata avalansei cand va veni. Inca nu m-am decis daca gresesc sau nu ...

Learn the rules so you know how to break them properly.
Nu cred in reguli si cred ca au fost facute doar pentru a incerca sa ne bage pe toti in aceeasi oala si sa ne controleze gandirea, insa incerc sa cunosc ceea ce incalc pentru a nu avea surprize neplacute - nu este posibil tot timpul, insa eu n-as putea trai ingradita si dupa niste reguli care sa-mi spuna ce, cand si cum sa fac.

Don’t let a little dispute injure a great friendship.
Despre prietenie sunt prea multe de spus ca sa pot cuprinde o idee in cateva cuvinte, insa cred ca asta se aplica in toate situatiile in viata - ai o nelamurire/ problema discut-o si se rezolva. Si daca nu se rezolva inseamna ca nu avea loc in viata ta.

When you realize you’ve made a mistake, take immediate steps to correct it.
Daca nu lasi mandria sa ocupe primul loc si nu ai impresia ca a spune "imi pare rau" e vreo dovada de slabiciune viata o sa ti se pare mai usoara. Intr-o situatie intotdeauna ambii sunt vinovati (poate in proportii diferite, dar nu exista om perfect), totul e sa stii sa te intalnesti la mijloc.

Spend some time alone every day.
Eu fac asta de cand ma stiu, a fost intotdeauna ceva instinctiv, am nevoie de timp doar cu mine ca sa-mi incarc bateriile si sa-mi pun ordine in ganduri. Fie ca ma relaxez cu o baie, ca fac o plimbare scurta, ca ascult muzica intinsa in pat si cu ochii inchisi sau in orice alt mod nu cred ca a existat o zi in viata mea in care sa nu fiu eu cu mine pentru o perioada de timp.

Open your arms to change, but don’t let go of your values.
Lumea e intr-o continua schimbare si cred cu tarie ca daca nu te poti adapta la schimbari o sa traiesti o viata nefericita. Locuri noi, oameni noi, iubiri noi isi vor gasi mereu loc in viata ta, dar toate astea nu trebuie sa-ti schimbe principiile si lucrurile in care crezi.

Remember that silence is sometimes the best answer.
Eu sunt colerica si foarte mult timp prima mea reactie a fost sa spun ce-mi trece prin cap in momentul ala, insa de-a lungul anilor am realizat ca uneori tacerea e cea mai buna arma. Intr-o discutie in care amandoua persoanele sunt nervoase se pot spune lucruri grele si care de multe ori nu pot fi uitate/ iertate, daca unul dintre ei ar alege sa nu raspunda conflictul s-ar stinge mult mai repede. Nu e ceva usor de facut, insa e ceva ce face viata mai usoara.

Live a good, honourable life. Then when you get older and think back, you’ll be able to enjoy it a second time.
Asta cu onoarea nu stiu cum s-o exprim. Insa eu nu traiesc cu regrete, daca am facut ceva (bun sau rau - totul e interpretabil), imi asum si merg mai departe. Mi se pare timp irosit aiurea sa te gandesti cum ar fi fost daca - realitatea e aia pe care o traiesti si scenariile nu-si au rostul. Nu ma vad batrana (nu ma intrebati de ce, nu are legatura cu imbatranirea, ci cu totul altceva), asa ca nu ma gandesc ca peste 30 ani o sa stau sa-mi reamintesc ce-am trait. Prefer sa ma bucur de fiecare moment asa cum apare in viata mea.

A loving atmosphere in your home is the foundation for your life.
Cred ca aici controlul pe care il poti avea asupra situatiei e minim. Fiecare are propria personalitate si vine cu propriul bagaj in carca. Tot ce poti face e sa iubesti si sa speri ca este suficient.

In disagreements with loved ones, deal only with the current situation. Don’t bring up the past.
Asta o consider o lectie importanta de viata si cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa ii acorde atentie marita - trecutul e unde e, nu poate fi schimbat, pentru ce sa te chinui si pe tine si pe cei din jur cu amintiri dureroase? Nu mai bine te bucuri de prezent?

Share your knowledge. It’s a way to achieve immortality.
Invatam atat de multe lucruri de-a lungul vietii si daca le impartim cu ceilalti (eu asta am incercat sa fac pe blog atat cat am putut) cred ca ii putem ajuta sa traiasca mai frumos si de ce nu mai usor. La fel de important este sa nu-ti ascunzi greselile, poate asa nu le vor repeta si altii.

Be gentle with the earth.
Cate ar fi de spus aici, dar n-am cuvinte s-o fac. Am ajuns sa nu mai respectam nimic si sa ne batem joc de mediul in care traim si Pamantul ne tot avertizeaza. Eu inca mai sper ca ne vom trezi la timp.

Once a year As often as possible, go someplace you’ve never been before. 
Si nu este neaparat vorba de a vizita un loc, ci poti sa incerci o experienta noua, ceva ce nu ai mai facut pana atunci. Poti sa ai surpriza sa descoperi lucruri sau oameni care sa te faca mult mai fericit(a) decat credeai ca poti fi. Dar daca nu incerci, cum sa afli?

Remember that the best relationship is one in which your love for each other exceeds your need for each other.
E o lectie grea si nu stiu cati ajung s-o invete - in momentul in care nevoia de cineva e mai mare decat iubirea e semn de dependenta si asta nu poate duce la o relatie sanatoasa. Eu asta cred.

Judge your success by what you had to give up in order to get it.
Succesul e ceva relativ din punctul meu de vedere - iti poti stabili un tel si sa ajungi acolo insa pe drum sa te sacrifici pe tine si pe cei dragi, ceea ce mi se pare cea mai mare tampenie. Nu cred ca un vis (oricat de maret e el) merita sa distrugi tot in jur si sa traiesti o viata intreaga cu regrete. Eu incerc sa-mi imaginez viata asa cum mi-as dori eu sa fie si sa merg pe drumul ala fara sa sacrific parti importante din mine, altfel nu vad sensul ...

Nu stiu cate persoane au ajuns pana aici (daca ati ajuns va multumesc si as vrea sa-mi spuneti si parerea voastra despre cele de mai sus) insa concluziile mele sunt simple: traieste momentul, inconjoara-te de oameni pozitivi si gandeste bine ceea ce vrei sa faci inainte sa te apuci de ceva.

10 comentarii

  1. Am o simpatie deosebita ptr Dalai Lama, il consider unul din cei mai destupati la minte lideri religiosi. Am citit recent o carte ce m-a impresionat mult, e o intalnire intre Dalai Lama si psihologi, psihiatri, neurologi, etc si discutiile, modul de abordare a unor situatii, etc sunt absolut grozave. Daca iti pica in mana, eu zic ca merita s-o citesti ( asta daca n-ai citit-o deja ). E vorba de Emoțiile distructive – Cum le putem depăși? Dialog științific cu Dalai Lama – Daniel Goleman.
    Eu cunosc un om ce e tot timpul fericit. De fapt e un copil. Poate intr-o zi o sa-ti povestesc despre el :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt perfect de acord cu ce ai zis. N-am citit-o, merci de recomandare, o sa ma uit dupa ea. O zi frumoasa sa ai :)

      Ștergere
  2. Camelia draga mi-ai dat cu postarea asta exact starea de care aveam nevoie azi. Una de liniste si bine. Iti multumesc pentru asta!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. am citit tot si, in mare, gandesc ca si tine.

    cel mai tare mi-a captat ultima idee, cea cu succesul. nici eu nu sunt de acord cu pasitul peste cadavre pentru a obtine ceva anume. de fapt, ii cam desconsider pe oamenii care fac asta, mi se pare ca n-au caracter si nici sentimente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina, sunt perfect de acord cu tine, nu poti sa-ti pierzi sufletul doar ca sa obtii ceva.

      Ștergere
  4. Da, am ajuns pana la sfarsitul postarii si mi-a placut foarte mult .
    Remember that silence is sometimes the best answer, la acest capitol trebuie sa ma perfectionez ,desi este foarte greu in ziua de azi . Si eu sunt tot genul de om care spune in fata ce are de zis .Dar eu spun ca uneori asa trebuie sa fim :)
    (Anamaria)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anamaria, eu am ajuns la concluzia ca e bine ce-mi face mie bine si incerc sa ma comport ca atare. :)

      Ștergere
  5. Unul dintre cele mai bune articole citite pe blog! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere