Cadouri de Craciun: de la EL pentru EA

10.12.12

Am tot vazut in ultima vreme o gramada de postari/ articole cu idei de cadouri de Craciun si unele mi s-au parut interesante, altele mi s-au parut banale, iar altele mi s-au parut total nerealiste. Iar unele mi s-au parut prea generale ca sa fie si folositoare. Iar in altele n-am vazut decat linkuri catre produse din anumite magazine.

Cadoul (ca e pentru Craciun sau orice alta ocazie) eu il consider ceva personal asa ca trebuie ales cu grija si trebuie sa se tina cont de cativa factori: persoana careia i se adreseaza (varsta, pasiuni, gusturi), tipul de relatie care existe intre cel ce face si cel ce primeste cadoul, bugetul si nu in ultimul rand cat de bine cunosti persoana careia ii vei cumpara ceva.

Atunci cand vine vorba sa cumperi un cadou pentru o femeie poate sa apara o problema mai ales daca esti barbat ... am observat asta la prietenii mei. Desi primesc numeroase indicii de la partenere, pur si simplu nu sunt atenti sau nu le pasa suficient de mult incat sa se gandeasca ca ceea ce vor oferi cadou este ceva ce ar trebui s-o bucure pe ea, nu pe el. 

Si asa ajung sa cumpere cine stie ce model de aspirator sau masina de spalat (ca a vazut in nu stiu ce reclama ca e cel mai cel) sau la fel de neinspirat ajung sa cumpere cine stie ce gadget pe care de fapt si-l doresc ei si care pentru femeia de langa el nu reprezinta nimic. Sau exista si cazuri in care se straduiesc atat de tare sa gaseasca ceva pe "gustul" ei ca ajung sa cumpere cine stie ce lenjerie intima pe care ea n-o va purta in veci sau cine stie ce obiect inutil pentru casa doar pentru ca ea a facut candva cuiva un compliment cand a vazut respectivul obiect.

Insa exista si barbati care stiu sa faca cadouri ... si stiu exact ce sa cumpere ca s-o faca pe EA sa se simta cea mai importanta si mai mult decat apreciata. Din punctul meu de vedere astia sunt barbatii care isi cunosc cu adevarat partenerele si sunt atenti cand ea spune ca i-a placut ceva sau ca ar vrea sa incerce ceva. 

Eu am intalnit de-a lungul vietii ambele tipuri de barbati (unul din cele mai neinspirate cadouri primite a fost un set de unelte pentru casa - mi se stricase nu stiu ce in perioada aia si a vrut sa fie un cadou util, iar unul din cadourile care m-a bucurat extrem a fost un parfum editie limitata pe care mi-l doream si pe care l-am mentionat o singura data intr-o discutie, iar tipul cu care eram habar n-avea despre ce vorbesc dar l-a cautat pana l-a gasit - ma refer strict la cadouri primite de la un EL cu care eram intr-o relatie) si am intalnit si un alt tip de barbat: cel care asteapta sa ii spui: "vreau aia!" - daca se poate sa ti-l iei si singura si el doar sa plateasca ar fi ideal. Genul asta de barbat e cel care pe mine ma lasa rece - pe mine nu ma intereseaza valoarea cadoului pe care il primesc, dar vreau sa stiu ca te-ai gandit la mine si ai facut un efort sa-mi aduci un zambet pe chip. Asta cred eu ca nu pricep barbatii: femeia nu cauta ceva de o valoare materiala, ci vrea s-o faci sa simta ca ea e aleasa, ca e speciala si ca tu ai face orice s-o vezi fericita.

As putea sa insir o gramada de lucruri pe care ati putea sa le cumparati femeilor din viata voastra dar toate tin de femeia respectiva si gusturile ei personale, asa ca nu stiu cat de folositoare ar fi informatia pe care as oferi-o.

Ceea ce pot insa sa fac este sa va spun ce mi-ar face placere sa primesc de la EL - sunt atat lucruri ieftine, cat si altele scumpe, m-ar bucura la fel de tare oricare dintre ele pentru ca stiu ca ar fi facute din suflet: o cutie de ciocolata calda cu menta si un platou mare cu limbi de pisica, un laptop rosu sau o tableta, parfumul Ange ou Demon Le Secret Elixir de la Givechy (daca vine intr-o trusa ambalata frumos cu atat mai bine), setul de mini glossuri de la Buxom sau poate niste oje de la Nubar, cateva sedinte de masaj la SlimArt, niste lumanari si tarte parfumate de la Yankee Candle, un breloc cu un catel dragut si care sa aiba si un mesaj care sa-mi placa, o pereche de manusi lungi din angora (sa le asortez cu puloverul gros cu maneci treisferturi pe care l-am tot purtat in loc de geaca), o geanta din piele intr-o nuanta de albastru cobalt de care sa ma indragostesc pe loc, bilete la un concert la care vreau sa merg si nu in ultimul rand ceva personalizat (nu neaparat cu o poza sau un mesaj special) care sa ne aduca aminte de un moment petrecut impreuna undeva.

Ce n-as vrea sa primesc de la EL (pot fi cadouri inspirate de la alte persoane din viata mea, dar nu de la cel cu care imi impart zilele si noptile)? Un voucher valoric la un magazin (util, dar fara pic de suflet si fara inspiratie), un obiect pentru casa (poate fi luat cu oricare alta ocazie), bani (nu ca n-as gasi cum sa-i cheltui repede, dar chiar asa?), un abonament la sala sau vreun aparat de gimnastica (poate chiar e nevoie de asa ceva, dar m-as simti dezamagita de un asemenea cadou) sau nu stiu ce joc (chiar daca imi plac si mie) de care sa ramana fascinat si sa uite de tot ce-l inconjoara.

Ce-as face daca nu mi-ar lua nimic de Craciun? Buna intrebarea asta ... depinde cum se "scoate" dupa ... ok, nu mi-ai luat nimic (motivele pot fi variante dar toate se termina cu "magar" in mintea mea), macar trezeste-ma cu un mic dejun care sa ma faca sa nu vreau sa nu te mai vad toata ziua, incearca sa ma inveselesti (chiar daca asta inseamna sa te comporti prosteste), promite-mi luna de pe cer si spune-mi cum o sa te revansezi ca ai fost magar si  poate dupa asta o sa fiu dispusa sa ma gandesc cum sa te pedepsesc pentru ca nu mi-ai luat nimic.

Da, stiu ca dupa niste ani de relatie se ajunge la cadouri practice sau comode sau lucruri care ne trebuie, nu neaparat pe care am dori sa le primim ... dar eu prefer sa vad cadourile de Craciun din alta perspectiva ...

Voi ce vreti de la barbatii din viata voastra de Craciun?

12 comentarii

  1. Barbatii care sunt atenti la conversatie si pur si simplu intuiesc ce ti-ar face placere sa primesti sunt destul de rari. Si eu prefer suprizele in locul intrebarii: ce ti-ai dori?Din pacate, in ziua de astazi, lumea e din ce in ce mai grabita si mai ocupata si multi uita de lucrurile marunte, micile bucurii ale vietii. ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci mi-a placut articolul tau la nebunie! Si pe mine ma intristeaza rau oamenii care devin prea pragmatici... e frumos sa primesti un lucru de care ai nevoie, dar si mai frumos e sa primesti ceva care sa-ti bucure sufletul. Noi ne daruim adesea lucruri frumoase fara sa fie un eveniment anume... lucruri care stim ca ne-ar bucura...
    Ce-mi doresc eu de la el? nimic... imi place sa fiu surprinsa, nu-i cer nimic, nu-i sugerez nimic. Atunci e surpriza mai mare :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunat post, minunate ideile exprimate. Ma bucur mult ca ai scris lucrurile acestea, sper sa inspire si sa trezeasca la realitate multi barbati.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cand l-am cunoscut pe iubitul meu, acum 5 ani, la primul Craciun petrecut impreuna m-a dus in mall si mi-a zis sa imi aleg cadoul! Am ramas...fara cuvinte! Nu mi-a placut ideea deloc...nu mai facusem asa ceva niciodata si in plus imi era si rusine...daca e prea scump...nici nu stiam ce sa aleg. M-a dus si m-a pus sa imi aleg un parfum Black XS Paco Rabbane a ramas. Acum, dupa 5 ani de relatie...nu as practica decat ideea asta...haide sa iti alegi cadoul si eu il platesc! Si la prietene de ziua lor le pun sa faca lista si eu le iau ceva de pe lista. Se pare in schimb ca prietenul meu s-a obisnuit sa faca surprize...anul trecut de Mos Nicolae mi-a luat un mouse ce mi-l doream eu foarte mult si nu mi-a spus nimic, iar de Craciun mi-a cumparat un ondulator pe care l-a si ales singur! Sa vedem anul asta...vreau o trusa de la Too Faced, poate imi face iar o surpriza! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte tare articolul ! sunt perfect de acord . am norocul sa am un iubit care de ani si ani imi face numai cadouri frumoase,bine,,el stie in general ce imi lipseste sau ce imi doresc si nu am bani sa imi iau,si de multe ori e atent cand mergem prin malluri. de cele mai multe ori prefera sa mi le cumpere pe loc,dar cand vine o zi de genu aniversari,sarbatori etc atunci imi face surprize foarte frumoase . eu , spre dezamagirea lui , nu prea am fost inspirata la cadouri si i-am luat mai degraba chestii practice , de care nu a fost foarte incantat, asta si pentru ca bugetul meu a fost mult mai redus decat al lui. am o colega care acum cateva zile spunea ca de fiecare data cand trebuie sa ii cumpere un cadou prietenul ei o duce la magazin sa isi aleaga ea,,e frumos si asa,,dar isi doreste macar din cand in cand sa fie si surprize. cu toate astea,eu zic ca trebuie sa ne bucuram de fiecare cadou primit,de orice fel ar fi,pentru ca inseamna ca cineva drag tine la noi si vrea sa ne faca fericiti cu ajutorul acestor cadouri. p.s. imi place wishlistul tau Camelia :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Super tare articolul.Si eu am intalnit "magari "la viata mea, dar acum am cel mai tare iubit, si care, de ziua mea , acum o luna mi-a luat un laptop rosu(ca tot veni vorba ) !;))
    :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca este mai simplu sa faci un cadou reusit unei femei decat unui barbat. Cel putin eu cand vad ceva ce mi se pare dragut trebuie sa arat la toata lumea, asa ca trebuie doar sa fie atent si sa faca un mic exercitiu de memorie. Mi se pare mai greu cadourile de la ea pentru el ( poate si pentru ca sunt in situatia asta). Mi se pare ca ei nu isi exprima la fel de bine preferintele si de cele mai multe ori sunt innebuniti dupa gadgeturi, calculatoare si lucruri cu cat mai multe suruburi, piulite si circuite si de multe ori chiar nu aveam nicio idee pentru cadou. Asa ca mi-as dori si o partea a IIa cu cadouri de la EA pentru EL. :D

    RăspundețiȘtergere
  8. TheMay Day, sunt rari, dar exista :)

    clarra, din pacate asa s-a ajuns in zilele astea: iau ce mi-e la indemana fara sa ma mai gandesc si sa fac o bucurie, a ajuns pentru multi doar o obligatie.

    Gabriela, ma bucur ca ti-a placut :)

    ade, in mod sigur o sa te surprinda :)

    Simina :)

    Alina Barbu, sa ai grija de iubit :)

    Silvia, diseara o sa ai si continuarea :)

    RăspundețiȘtergere
  9. O sa fiu Gica Contra aici si o sa zic ca toata treaba cu cadourile mi se pare o creatie geniala de marketing ale companiilor care vor ca consumatorii lor sa consume si mai mult *takes in thrown tomatoes with dignity* LOL
    Pe bune, nici nu se practica faza cu cadourile asa de mult inainte. Doar in ultimii 15 ani a prins aripi. Copiii primeau de Mos Craciun si Mos Nicolae, insa adultii nu prea. Doar de zile de nastere. Just saying.
    Eu nu-mi doresc un cadou in mod deosebit... Ce vreau imi cumpar singura, nu stau sa astept. Desi prietenul meu mi-a facut niste surprize deosebite, pt ca ii place sa faca cadouri. Mie nu (el n-a avut surprize deosebite :))) ).

    RăspundețiȘtergere
  10. bleuciel, eu nu sunt de acord cu tine - cel putin la mine in familie intotdeauna s-au oferit cadouri mai ales ca ne strangeam la bunicii mei si primeau si copiii si adultii. Eu n-as concepe sa nu fac cadouri de Craciun celor dragi mei :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu vreau sa fiu rautacioasa,dar de multe ori ceea ce postezi tu mi se par doar capricii. Stiu, acum o sa vii cu exemple care sa contrazica (sau nu, pt ca nu ai avea de ce..depinde cum ai alege tu sa raspunzi). Pentru multi oameni sarbatorile reprezinta poate cea mai grea perioada. Multi copii nu au avut parte niciodata de un cadou din partea cuiva. Multe femei nu au cunoscut dragostea adevarata si poate nici nu indraznesc sa se gandeasca la a fi surpinse... Ma intreb daca tu ai cunoscut-o?! Daca ar fi asa, nu as fi citit de atatea foste relatii. Oricum, este problema ta pana la urma..dar vezi cum e atunci cand cineva analizeaza ceva ce ai facut? Spun asta pt ca la fel mi se pare ca faci si tu cu cei care fac nu stiu ce cadouri lipsite de imaginatie. Dragostea adevarata nu se arata prin astfel de gesturi si nici nu cred ca o femeie ar trebui sa aiba nevoie de asa ceva pentru a se simti speciala. Nu spun acum ca ar trebui sa aiba alaturi un insensibil, doar ca o mare parte din ceea ce ai scris mi se pare sablon. Poate ca esti tu mai visatoare...nu e nimic rau in asta pana la urma.

    RăspundețiȘtergere
  12. Gabriela, fiecare om e diferit si simte si doreste diferit, asa ca mi se pare absolut normal ca ceea ce-mi doresc eu sa nu fie ceea ce-ti doresti tu sau altcineva. Niciodata n-am scris ceva doar de dragul de a scrie, scriu pentru a exprima ce simt, fie ca e gresit in viziuna unora sau nu - asta e scopul acestui blog: sa-mi exprim parerea. Faptul ca doresc sa traiesc ceva frumos si lupt pentru asta nu inseamna ca e un capriciu sau ca sunt visatoare. Si nu cred ca in postarea asta am judecat pe nimeni ci am expus punctul de meu de vedere privind acest subiect, asa cum fac cu toate subiectele despre care scriu.

    RăspundețiȘtergere