Calatoria cu RATB & prostia din tara asta

17.11.11

Asta e un ramble lung ... nu cititi daca nu aveti chef sa ma "auziti" ...

Intro: Azi am o zi proasta, m-am enervat un pic mai devreme. Am dus masina din nou in service marti seara - asa mi-au "impus" cei de la service (asta inseamna sa-ti repari masina pe baza unei asigurari obligatorii a unui prost care habar n-are sa conduca si intra in plin in tine) - sa-mi schimbe bara, aceeasi bara care saptamana trecuta venise un model gresit, si mi-au cerut in mod expres s-o duc marti seara ca ieri  (la prima ora, dupa spusele lor) sa se apuce de ea. Azi cand am vazut ca nu m-a sunat nimeni am dat eu telefon si cu o detasare totala mi s-a spus ca bara nu a venit nici acum si nu se stie daca vine azi si ca "ne mai auzim maine". 

Concluzie: masina mea sta aiurea intr-o curte de 2 zile asta dupa ce am stat 2 luni sa ma "cert" cu cei de la asigurari pentru pagubele produse de un ametit (pagube pe care cu greu le-au aprobat, ca de ... si ei au buget si pentru care mi-am facut alte tone de nervi - ala de la constatari daune imi cerea sa ii explic eu cum a reusit ala sa-mi zgarie usa daca a intrat din nu stiu ce pozitie si sa-l caut eu pe ala prin Constanta - de unde era - sa fotografiez nu stiu ce la masina lui sa se convinga el ca chiar e zgariata usa de la accident) si Dumnezeu stie cand o sa o iau. Eu nu stiu in ce tare de retardati traim: ala intra in masina meu si eu trebuie sa dau explicatii si sa alerg sa repar masina si sa-mi fac mii de nervi aiurea.

Tinand cont ca n-am masina, am fost obligata sa apelez la mijloacele de transport in comun, cu care recunosc fara nici o jena n-am mai avut nici o treaba de ani buni. Prima intalnire cu RATB: ma duc sa-mi iau "bilet", ii spun ca am nevoie de 1 calatorie (asa estimasem in prima faza ca nu stiam ce harababura va urma) si-mi explica ce si cum e cu cardurile si calatoriile, in final mi-a dat un card Multiplu si 2 calatorii (pret - 4,2 ron). Nu comentez aici de bani si cand costa sa te "plimbi" cu RATB-ul, insa mi se pare aberant ca n-am posibilitatea sa iau o calatorie daca atat imi trebuie si trebuie sa platesc un rahat de card  (care oricum nu se poate reincarca) si sa iau minim 2 calatorii ca asa vrea RATB-ul.

A doua intalnire cu RATB: ma urc in autobuz, ma duc sa validez cardul si incepe distractia ... o data, de 2 ori, de 3 ori (daca as fi fost singura, as fi zis ca-s proasta si nu stiu sa folosesc amaratul ala de card, dar n-a fost cazul), n-are sens sa povestesc ca de cate ori piuia prostia aia de cititor de carduri sau ce-o fi simteam nu stiu cate perechi de ochi in ceafa mea. Colega mea (calatoare fidela pe linia respectiva) imi zice ca poate nu mai am calatorii si sa verificam (era imposibil sa n-am calatorii ca doar ce luasem cardul, dar n-a mai contat), cand sa verificam apare minunea "card anulat". Am renuntat si am calatorit "ilegal". Seara m-am dus pe jos acasa sa-mi aerisesc creierii.

A treia intalnire cu RATB: azi dimineata ma urc in autobuz si ma uitam cu groaza la nenorocirea aia portocalie si intuiam ca o luam de la capat cu piuiturile ... si n-am gresit ... am incercat de vreo 5 ori sa validez cardul si nimic ... vine un "nene" sa incerce si pateste acelasi lucru, tot ce a avut de zis a fost "sa va stea in gat aparatele voastre de cacat" ... am calatorit din nou "ilegal". Cand am ajuns la munca, am trimis pe cineva cu cardul la un centru RATB de langa sa verifice nenorocirea aia de card. Cardul nu are nimic, calatoriile sunt "la locul lor", explicatia doamnei de acolo "o eroare de citire, mai incercati".

Diseara o sa incerc iar, deja calatoriile cu mijloacele de transport in comun se dovedesc a fi adevarate aventuri si usor usor se transforma in momente penibile. Stiu ca am aberat mult, insa azi am o problema cu serviciile din Romania (oare o exista vreunul care functioneaza cum trebuie?)

Voi ati trait "aventuri" d-astea?

P.S.: in afara de mine si de nenea cu statul in gat, n-am vazut pe nimeni sa valideze nimic (si nu aveau toti fete de oameni cu abonamente), ma intreb asa retoric oare cum se calatoreste in tara asta ... nu ca as vedea vreun motiv pentru care sa platesti o calatorie cand sistemul in sine e unul de rahat

15 comentarii

  1. cardul se poate reincarca :) si ai fi suprinsa sa stii cata lume are abonament chiar daca nu are "fata de abonament" 8-| (prind cam un control pe saptamana)

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim, cardul Multiplu? (eu am inteles ca doar cele Activ se poate reincarca)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu merg cu retb-u;l de cand ma stiu... Trebuie sa ai nervi de otel pentru asa ceva :))
    Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  4. Cardul acela e reincacabil din cate stiu, mi-am luat recent si m-am enervat si eu ca tre' sa dau banii pe el pentu o sg calatorie ...si sigur o sa il pierd...Dar l-am reincarcat la un moment dat.
    Cu aparatele nu am avut pb grave, adica s-a intamplat sa nu-mi valideze din prima dar sa mearga din a doua.
    Si ai dreptate, si eu m-am trezit singura care valideaza de cateva ori, dupa ce ma inghesuiam de teama ca nu ajung la aparat sau nu am loc de altii, etc ;)). Dar m-am gandit ca toata lumea are abonament desi de ex colega mea care pare fata serioasa mi-a marturisit ca ea merge mai mereu ilegal :)).

    RăspundețiȘtergere
  5. Faza cu masina mi s-a intamplat si mie. Alta data am dus-o la Seat (a meae Nissan) in service ca aveam "pile" si nu vroiam sa o mai tina careva aiurea in service, fara sa se atinga de ea, doar sa vada altii ca ei au mult de lucru ca au parcarea plina. Mi-au vopsit bara de 4 ori!!!! Da, de PATRU. Si nici ultima data nu au nimerit bine culoarea.
    Ma intreb si eu, la fel ca tine...ce servicii sunt ok in tara asta?!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si mie mi-e groaza de cardurile alea de la RATB. Mereu piuie dracia aia portocalie, am ajuns sa cred ca nu stiu sa-l folosesc...mai bine merg pe jos... Si nici sa mai vorbesc despre faptul ca nu sunt tonete in fiecare statie de unde sa ni-l incarcam.

    RăspundețiȘtergere
  7. Just_Me, si eu ma gandesc cu groaza la culoare - cine stie ce iese?

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu merg in general cu metroul sau pe jos.Am avut si ceva experiente cu RATB.
    Inainte cumparam mereu bilet si ma uitam in jur ca mai nimeni nu avea.Acum cativa ani am dat peste un control si am aratat frumos biletul , apoi se duce la femeia de langa mine(care inainte tocmai se plangea ca nu ajunge la timp la servici) si controlorului i-a zis ca e amarata ca e pensionara.Evident a lasat-o sa plece.
    La scurt timp am dat iar peste un control.Din pacate eram atat de grabita sa ajung undeva ca uitasem complet de bilet.Vazandu-ma mai tanara a venit cucoana controlor direct la mine.I-am explicat frumos situatia.Si nu intelegea.Ii ziceam sa se duca si la altii sa vada cati au bilet si iar aceeasi poveste. Intr-un final ii zic eu sa imi arate ordinul de lucru pe ziua respectiva,legitimatia si buletinul pentru ca nu s-a prezentat si poate fi pur si simplu o hoata. O dadea la intors in mii de feluri si a ajuns la faptul ca nu se identifica dar ne putem intelege ca nu imi cere milioane cat e amenda, ca daca ii dau 500 de mii ma lasa sa plec. Atunci eu am plecat frumos fara alte explicatii.
    Chestia e ca sunt multi controlori care nu sunt pe bune.Adica controlul amanuntit de care stiam eu , e cel in care opreste autobuzul pe dreapta si scoate toti oamenii afara , le scrie amenda etc.
    De atunci in rarele cazuri in care am mai folosit RATB'ul am intrat fara bilet.Am mai vazut controlori dar am iesit frumos imediat ce i-am vazut ca intra.

    RăspundețiȘtergere
  9. cardul multiplu nu. credeam ca te referi la cardul activ : http://www.ratb.ro/card_activ.php
    poate toate aparatele erau blocate cand ai fost tu (desi ar fi trebuit sa scrie pe ele blocat/inchis).. controlorii le pot bloca ca sa nu mai valideze oamenii dupa ce au vazut ca e control..si cateodata le uita asa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ultima data cand am fost in Buc. ma duc repede sa iau "bilet" . La fel, aveam nevoie de 1 calatorie. Mi se spune ca nu se mai dau "bilete", dar ca pot lua un card pe care sa-l incarc cu cate calatorii vreau. Nu mai retin daca mi-a "impus" sa-l incarc cu 2 calatorii, desi eu aveam nevoie de doar una, insa cert e ca am platit tot cca 4ron pe tampenia aceea de card care, vb ta nu poate fi reincarcat. Dar sigur a trebuit sa iau 2 calatorii pt ca retin ca mi-a zis ca pt a incarca cu 1 calatorie sau 200 de calatorii daca vreau, trebuie sa am celalalt tip de card (acela alb cu o banda verde in partea superioara - acela folosit pt abonamente). Desigur ca nu-l aveam la mine pe acela (eu stiam ca doar pt abonament il pot folosi).

    Asa ca, pe langa calatoriile in cauza, am mai platit si tampenia de carton pe care, dupa folosire l-am aruncat, caci nu se poare reincarca. Si am patit asa de 2 ori in ziua respectiva... Am dat cat nu face pe cartoanele alea!

    Ma urc in RATB... dau sa validez cardul... cardul sa fie "citit" PAUZA! i-am enervat pe toti din jur pt ca porcaria de aparat ţuia prea tare. Pana la urma a intervenit o persoana si dupa alte cateva ţiuieli a reusit sa-l valideze.

    Sunt pur si simplu o tampenie aparatele acelea. Si compostoarele cele vechi erau incomode, dar nici astea nu-s mai prejos.

    RăspundețiȘtergere
  11. aii ce chestie, ce bine ca la mine in oras nu exista ratb:))
    studentii au abonamente gratis pe toate liniile,asa ca pur si simplu trebuie sa am grija sa am la mine tot timpul abonamentul, in rest n-am nicio treba:))

    RăspundețiȘtergere
  12. Pe mine m-a amuzat postarea asta, desi sunt sigura ca tu erai plina de nervi in situatiile descrise :)
    Eu calatoresc cam de 2 ori pe saptamana cu ratb-ul, cand ma duc in weekend la prieten, si merg cu autobuzul doar pt. ca e mai rapid decat cu metroul, care ar ocoli. Pe langa aparatele care nu merg mai niciodata si care uneori iti taxeaza 2 calatorii in loc de una, sau tiuie de innebunesti cand nu le convine ceva la card, mi se pare o tampenie sa te oblige la un numar minim de calatorii.
    Si pe vremea cu biletele, se mai trezea cate o tanti sa-mi spuna ca nu poate sa-mi dea un singur bilet, ci musai doua. Iar pe linia pe care merg eu, maxim 2 oameni in 5 statii valideaza cardul si era sa-mi rup si-o mana cand soferul a evitat un taximetrist nebun si grabit si... acum cateva luni soferul autobuzului a lovit un biciclist si nici n-a oprit. Asadar, sunt mult prea ingrozita si dezgustata sa ma mai mire ceva, imi vad de treaba mea alea 4-5 statii si ma rog sa ajung teafara :) Si controlorii sunt rara avis, am vazut maxim 2 pe an.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mie mi s-a intamplat sa imi dea un controlor amenda pe RATB cand imi validam cardul. Asta pentru ca mi l-a smuls efectiv din mana dupa ce am intrat in tramvai, in timp ce il apropiam de aparat. Penibil si frustrant, ce pot spune. :|

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu am abonament si stiam ca si acela trebuie validat, adica cel putin eu il validez mereu, arata ca orice alta cartela reincarcabila...
    Oricum e un film de groaza RATB-ul, pana acum circulam doar cu metroul, dar m-am mutat si merg zilnic cu RATB. Dar nu se compara, parca nu ar fi tot bucuresteni in el.:)) Aglomeratie, certuri, babe cu gura mare, trafic, absolut toate dezavantajele. Sa nu mai zic vara, te topesti lent. Si nu mi se pare normal sa nu fie chiosc RATB la fiecare statie, la fel cum nu mi se pare normal ca autobusele sa circule pana la 12 noaptea, iar chioscurile sa se inchida la 20:00...
    De controlori nu mai zic, au o atitudine... toti se cred cel putin de la Garda Financiara sau ceva. :))
    Nu putem decat sa asteptam cu interes extinderea liniei de metrou :))) Poate in secolul asta, cine stie.:))

    RăspundețiȘtergere