De vorba cu Tereza Salajan, medic dermatolog

10.8.12

Asa cum va spuneam zilele trecute am discutat cu Tereza Salajan, medic dermatolog la clinica SlimArt si gasiti mai jos raspunsurile la intrebarile pe care mi le-ati trimis. Sper sa va fie de folos si astept comentariile voastre in care sa-mi spuneti daca pe viitor mai doriti sa facem astfel de proiecte.

Care sunt cauzele porilor dilatati si cum putem combate cel mai bine aceasta problema?

Porii dilatati pot aparea in urma diverselor tratamente facute pentru tratarea acneei.  Persoanele cu un ten gras au in general porii dilatati.  O metoda de tratament  nedureroasa si neinvaziva o reprezinta tratamentele cu lumina intens pulsata si cele cu laser.

Exista vreo crema care sa ajute intradevar pentru "lifting" dupa o varsta mai inaintata (in afara bisturiului)?

Din pacate, pana in momentul de fata, nu exista o crema care sa aiba un efect miraculos de “ lifting“. Dar exista tratamente noninvazive si nedureroase cu efect  de “lifting”  pentru persoanele cu o varsta mai inaintata. Aceste tratamente se bazeaza pe radiofrecventa bipolara si actioneaza prin cresterea temperaturii la nivelul dermului, un strat mai profund al pielii, cu stimularea la acest nivel a secretiei de noi fibre de colagen si elastina.  Se fac minim 5 sedinte la interval de 3 saptamani, tratamentul fiind disponibil in clinica SlimArt.

Care este cea mai buna rutina in cazul unui ten gras? Exista vreun remediu in privinta excesului de sebum? Cum scapam de punctele negre?

In cazul tenului gras este foarta importanta respectarea urmatorilor pasi: curatare, tonifiere, hidratare. Curatarea tenului este importanta pentru orice tip de ten, nu neaparat pentru tenul gras. Este important sa curatam tenul acneic de doua ori pe zi,   dimineata si seara, cu produse dermatocosmetice speciale pentru tenul gras. Hidratarea este un pas important, mai ales in cazul pacientilor ce fac tratamente pentru tenul acneic, acestea au ca urmare uscarea pielii faciale, in acest caz hidratarea fetei fiind foarte importanta. Trebuie folosite creme hidratante speciale pentru tenul gras. Tratamentul cu lumina intens pulsata determina scaderea secretiei de sebum la nivelul fetei prin actiunea asupra glandelor sebacee, cu determinarea scaderii secretiei de sebum la acest nivel. Folosirea luminii intens pulsate reprezinta o solutie atat pentru persoanele cu o secretie excesiva de sebum, cat si pentru cele cu puncte negre. Tratamentul cu lumina intens pulsata determina scaderea secretiei de sebum la nivelul fetei prin actiunea asupra glandelor sebacee, cu determinarea scaderii secretiei de sebum la acest nivel.  Se recomanda efectuarea a minim 5 sedinte la distanta de 2 saptamani, acest tratament fiind disponibil in clinica SlimArt.

Cand ar trebui sa ne facem griji in privinta alunitelor?

In privinta alunitelor sau nevilor, cum ii numesc medicii, ar trebui sa ne facem probleme in momentul cand acestea cresc rapid in dimensiuni, au un contur neregulat si sunt colorate neuniform.  De asemenea, este important sa ne adresam medicului atunci cand am traumatizat o alunita. Pentru orice nev traumatizat se efectueaza excizia chirurgicala. Trebuie evitata expunerea la soare in cazul persoanelor ce au multe alunite, mai ales cele ce au pielea deschisa la culoare. Daca se observa ca alunitele au crescut in dimensiuni rapid sau au fost traumatizate recent, atunci trebuie sa ne adresam medicului.

Ce tratament este cel mai indicat in cazul psoriazisului localizat la nivelul scalpului?

In cazul psoriazisului la nivelul scalpului este indicat tratamenul local cu dermatocorticoizi. Tratamentul este de lunga durata si dupa tratamentul de atac se efectueaza tratament de intretinere.

Ce sanse de "vindecare" sunt in cazul vergeturilor vechi de cativa ani?

In cazul persoanelor care au vergeturi de cativa ani se pot efectua tratamente cu radiofrecventa bipolara ce determina cresterea temperaturii la nivelul dermului cu stimularea organismului nostru sa secrete noi fibre de colagen si elastina. In urma acestui tratament se observa o diminuare a vergeturilor, pielea are mai mult tonus si elasticitate; se poate obtine chiar disparitia vergeturilor in functie de reactivitatea individuala a fiecarei persoane.

In ce situatii este contraindicata epilarea defintiva cu IPL?

Contraindicatiile epilarii definitive cu lumina intens pulsate sunt: sarcina, boli cu fotosensibilizare (colagenoze, eruptie polimorfa la lumina, alergii solare), epilepsie (medicamentele folosite pentru tratamentul epilepsiei sunt fotosensibilizante), persoane aflate sub tratament fotosensibilizant (retinoizi, unele antibiotice, cicline, quinolone) , vitiligo.

Ce produs nu ar trebui sa lipseasca din rutina de ingrijire a unei femei?

Dupa parerea mea nu ar trebui sa lipsesasca din rutina de ingrijire a unei femei crema hidratanta. Pentru un ten sanatos si pentru prevenirea imbatranirii tenului este foarte importanta hidratarea. Pentru persoanele cu un ten uscat se foloseste o crema hidratanta speciala pentru acest tip de ten, la fel si pentru persoanele cu tenul gras.  Crema hidratanta trebuie folosita zilnic si aplicata o data pe zi.

12 comentarii

  1. Foarte frumos executat interviul. Intrebarile au fost alese perfect nevoilor tuturor.Cu siguranta ne-am mai dori astfel de interviuri! Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Camelia, multumesc ptr raspunsuri. Sansa mea de a ajunge la SlimArt este aproape de 0, dar sa vad ce tratamente cat de cat acesibile sunt pe aici...
    Sa ai un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe langa Corina, doamna Tereza e O. Deci sa ne facem de toate la Slim Art, acolo stau caini cu colaci in coada, tipic romanesc. Nu a spus absolut nimic nou, si tot ce a spus a spus extrem de vag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. anda, Corina mi-e prietena, dar nu poti compara pregatirea unui medic cu opiniile Corinei, care nu sunt nici pe departe noi sau inventate de ea. Le gasesti pe toate in cartea Paulei Begoun (Paula's Choice) daca vrei sa te documentezi. Nici un medic nu poate sa-ti spuna ceva nou sau sa-ti dea raspunsuri concrete atata timp cand nu esti in fata lui sa vada ce probleme ai. (si nu cred ca s-a facut vreo reclama extraordinara la tratamentele de la SlimArt, ci pur si simplu a oferit niste variante de tratament - daca aveam alta parere, nu publicam raspunsurile)

      Ștergere
  4. Un articol foarte uitil, mai ales ca si eu am tenul gras. Felicitari!!!:*

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie mi-ar placea sa mai postezi astfel de articole. O sa ma gandesc la cateva intrebari, daca mai poti lua legatura cu Dna Doctor si sa mai scrii o postare de genul.

    RăspundețiȘtergere
  6. foarte fain interviul si mi-ar placea sa mai citesc pe viitor postari asemanatoare.
    stau si ma gandesc ca prima oara cand mi-am rupt o alunita agatatoare, in termeni populari, de pe gat eram clasa a 10-a si in scurt timp mi-au aparut cateva in toata zona asta. bineinteles ca am reusit performanta de a mai rupe una la ceva timp.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce postare frumoasa si utila.
    Mi-ar placea sa dau de cat mai multe postari in genul asta pe mai multe bloguri.
    Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  8. Bunà ziua .util tot ce-ati scris .o intrebare am si eu .và rog frumos ca sà-mi ràspunde-ti .fata mea in vàrstà de 17 ani se confruntà de 3 ani cu acnee pe scalp , puncte negre si altele umflate albe in vàrf. O dor ràu ..sunt desperatà

    RăspundețiȘtergere