Mit sau realitate: Fond de ten cu protectie solara?

25.2.11

Am citit zilele trecute un articol despre greselile pe care nu ar trebui sa le facem in ceea ce priveste machiajul si ce mi-a atras atentia a fost declaratia unui profesor de la Universitatea din Miami (nu-mi amintesc acum numele lui) care spunea ca pentru testele din laborator care masoara factorul de protectie solara dintr-un produs, se folosesc 2 miligrame de produs pentru fiecare centimetru patrat de piele.

Ceea ce, calculat matematic, inseamna ca pentru toata fata ar trebui sa folosesti cam jumatate de lingurita de fond de ten ca sa beneficiezi de protectia solara indicata pe recipient. Nu cred ca foloseste nimeni aceasta cantitate de fond de ten la o aplicare pentru ca este aberant si departe de realitate.

Concluzia ar fi ca degeaba te bucuri ca folosesti un fond de ten care are factor de protectie solara ca de fapt nu beneficiezi de aceasta protectie si trebuie sa aplici inainte un alt produs care sa-ti apere tenul.

Ce parere aveti?

11 comentarii

  1. Boon, deci fondul de ten nu face fata... Crema cu protectie solara nu este si hidratanta, poate fi chiar o baza de machiaj lamentabila, lipicioasa si alba... carevasazica, am avea nevoie de crema de zi, crema cu spf si fond de ten... asta inseamna sa pierzi 15 min minim numai cu cele 3 produse caci nu e ok sa le aplici imediat unele dupa altele... deci, ori ne trezim cu noaptea-n cap inainte de a pleca la munca, ori vom imbatrani mai repede... dar daca pierdem somn oricum imbatranim mai repede. ce facem noi in cazul asta? :))) Am scris cam mult dar am vb serios pana la urma...

    Eu am decis sa nu ma mai stresez cu spf-ul, sunt sigura ca si daca am grija si daca nu am grija, voi imbatrani la fel de repede/incet, frumos/urat... Il folosesc doar vara ca sa nu ma bronzez. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. daca acelasi lucru e valabil si pentru creme, inseamna ca nu suntem niciodata protejate, asa cum credem, cand aplicam o crema sau un produs cu SPF.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sau mai usor, ne ferim de razele soarelui in anumite perioade alea zilei, cand sunt mai nocive UV-urile :D Poate nu beneficiem la maxim de SPF, dar daca nu stai in soare ore intregi, presupun ca n-o sa imbatranim cu 10 ani mai devreme :D

    N-am folosit niciodata un fdt cu SPF..

    RăspundețiȘtergere
  4. Acel domn profesor avea dreptate, ca un produs cu SPF sa protejeze chiar cat scrie pe eticheta este nevoie sa fie aplicat in cantitati generoase, iar aplicarea unei cantitati generoase de fond de ten se numeste "tencuiala" iar rezultatul este demn de o reprezentanta la circ. Dar totusi, se recomanda folosirea fondului de ten cu SPF in cantitati normale pentru ca orice protectie este mai buna decat nici o protectie.
    Un produs lejer (si cat mai lichid) cu SPF 15 cu un fond de ten cu SPF 15 sunt ideale impreuna (protectia obtinuta nu este 30 ci este undeva intre 20 si 25).
    Din tot ce am testat eu, pudra cu SPF este folositoare doar pentru retusuri, nu va bazati pe vreo protectie din partea ei.
    Din pacate, pentru cine tine intr-adevar la tenul sau este inevitabila folosirea unui produs cu SPF inainte de fondul de ten.

    RăspundețiȘtergere
  5. eu as folosit o crema cu SPF mai mare de 30 sub fondul de ten, sau as lua lotiunea cu protectie solara de la IQQU care se poate aplica peste fond de ten sau pudra fara sa strice aspectul!:x

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu am vazut pe derm tv ca daca nu aplici SPF-ul pe pielea curata, inaintea oricarui alt produs, nu beneficiezi de protectie solara. Cam complicat si time consuming.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiam. Asta inseamna ca ma agit degeaba sa caut si creme si tot cu SPF. :)) Totusi, parca nu-mi vine sa ies afara fara crema cu protectie solora. Vara in special simt imediat diferenta.

    Fond de ten folosesc de la Revlon si are SPF mic, deci oricum nu ma ajuta cine stie ce. xoxo

    RăspundețiȘtergere
  8. da ai dreptate, nimeni nu foloseste atat fdt. Ori crema cu spf, care nu e tocmai cea mai buna baza sau o crema de fata care sa aiba spf. eu oricum folosesc ce'mi trebuie pe moment, adica nu ma uit neaparat si la spf.
    plus ca o crema cu spf trebuie reaplicata la fiecare 2 3 ore:)). deocamdata eu zic sa ne bucuram de tinerete
    pupici:*

    RăspundețiȘtergere
  9. acum ca stau si ma gandesc,cam asa e.
    Am avut acum doua veri un fdt crema Avene cu spf 50 sau 60... de obicei il purtam cu mine doar pentru ca avea oglinjoara si in plus nuanta mi se parea prea inchisa,dar cand l-am incercat intro zi mi-a placut mult cum arata pe fata mea,am inceput sa-l folosesc intrun strat foarte subtire si surpriza,nu se vedea mare diferenta intre viteza de bronzare a fetei mele inainte si dupa folosirea fdt. Un anumit beneficiu poate a adus,dar nimic prea vizibil. Si ma speriasem la inceput cand am vazut spf atat de mare...

    RăspundețiȘtergere
  10. Din ce am citit eu pe net am inteles ca nu obtii protectia inscrisa pe ambalaj ci una mai mica (in loc de 30, poate e 20 etc.). Pe de alta parte, nu e foarte mare diferenta intre o crema cu SPF 30 si una cu SPF 70 sau mai mare, in cazul primei e vorba de o protectie de cca 97%, pe cand in cazul celei de a doua e spre 99%. Asa ca ma gandesc ca nici intre un fond de ten care are inscrisa valoarea de 20 SPF si obtii de fapt o protectie de 10-15 nu e foarte mare diferenta intre gradul de protectie. Parerea mea e ca mai bine sa existe o protectie minima decat deloc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ar insemna ca si crema de fata ar trebui aplicata intr-o cantitate mult mai mare pt. a asigura protectia trecuta pe ambalaj..asta in cazul in care nu folosesti fdt. Eu aleg mereu si crema si fond de ten cu spf, nici nu concep sa ies altfel din casa. Parerea mea e ca mai bine putina protectie decat deloc.

    RăspundețiȘtergere