Orez si legume la wok

20.2.14

O sa incep postarea asta intr-un mod nefiresc: nu ma omor nici dupa orez si nici dupa legume. Daca in ceea ce priveste legumele lupta dintre noi se da de cand eram eu mica de tot (as putea sa va povestesc cum alegeam verdeata din ciorba si o dadeam la o parte de cand eram foarte foarte mica si cum n-a fost chip sa ma convinga vreodata cineva sa mananc ceva verde sau sa va povestesc iar istoria cu spanacul si gradinita sau sa-mi amintesc de alte nebunii pe care le-am facut doar ca sa nu ma ating de legume), cu orezul povestea sta altfel (pe la vreo 20 ani am plecat de acasa si am zis ca vreau sa stau singura, bineinteles ca mi-am asumat ceea ce am facut si n-am cerut nimic nimanui, insa a fost o perioada cand am mancat mult orez - daca nu-s clare motivele, o sa fiu mai exacta: n-aveam bani de altceva - si cred ca asta e cauza, puteti sa radeti ca si eu rad).

Dar sa revenim ... am luat acum vreo luna o punga de orez brun integral si de atunci ma tot gandesc cum sa-l prepar, ma gandeam eu la o reteta chinezeasca si la niste orez prajit, dar bineinteles ca in final am facut cum m-a taiat capul si a iesit minunatia de mai jos. Va mirati ca am zis minunatie? Si eu ma mir, dar a fost absolut delicios, desi am fost sigura ca-l fac si nu ma ating de el, dar cat de rau m-am inselat ... mi-a placut atat de mult ca l-am facut doua zile la rand.


Secretul este orezul (trebuie fiert inainte si tinut la frigider - diferenta se vede si se simte imediat), eu l-am fiert in apa cu o lingurita de sare si dupa ce s-a racit l-am lasat la frigider. In wokul incins (ador sa gatesc in wok, este unul dintre cele mai inspirate cadouri pe care le-am primit, desi nu m-as fi gandit ca m-ar putea entuziasma un cadou de genul asta) am adaugat niste ulei special pentru wok (luat din Lidl cand a fost nu stiu ce saptamana tematica) si am adaugat un amestec de legume (eu am folosit unul mexican luat din Kaufland - mazare, fasole verde, morcov, porumb si ardei gras), cand legumele erau aproape gata (nu le-am tinut mult intrucat am vrut sa fie crocante) am adaugat o lingura de sos de soia, pudra de usturoi si niste ghimbir, dupa vreo doua minute am adaugat si orezul si am amestescat bine vreo 3 minute. Cu wokul inca pe foc, am tras legumele si orezul pe o parte si am turnat doua oua (batute in prealabil) si dupa vreo 30 secunde am inceput sa combin ouale cu amestecul de legume si orez. L-am mai tinut cateva minute pe foc si gata mancarea.

Nu pot sa spun decat atat: delicios. L-am preperat doua zile la rand (si prevad ca mai urmeaza o tura saptamana asta) in conditiile in care combinatia orez - legume m-a facut mereu sa stramb din nas.

16 comentarii

  1. Asteptam reteta, multumim ca ai postat-o!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, chiar e o combinatie misto, sa-mi spui cum ti se pare dupa ce-o incerci.

      Ștergere
  2. ma amuza copios repulsia ta fata de legume :)) eu de mica am preferat legumele - mancam intai toata garnitura si apoi spuneam ca m-am saturat, cand trebuia sa mananc carnea; vara furam solnita, umblam cu ea in buzunarul sortuletului si mancam rosii si castraveti cu sare din gradina... eram mereu satula cand ma strigau bunicii la masa :)) Iar pilaful a fost prima mancare pe care am invatat sa o fac, (pentru ca imi placea foarte mult), prin clasele primare (oua ochi si cartofi prajiti am invatat mai tarziu).

    Eu cred ca nu le-ai mancat tu in combinatiile potrivite, de ai ramas cu o impresie proasta despre ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e vorba de combinatie, e ceva instinctiv, multe nu le-am incercat niciodata, dar am stiut ca nu-mi plac si cand le-am incercat am realizat ca instinctul a fost corect si nu e vorba doar de legume. Nu stiu explicatia, asa cum nu stiu de ce nu suport cafeaua, mai glumesc cateodata si spun ca oi fi fost sclav pe o plantatie de cafea si amintirile sunt inca vii. :)

      Ștergere
  3. ce uşor şi ce bun!! cred că miroase ...yum yum! ce poftă mi s-a făcut:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se face repede si foarte gustos, acum ca m-am uitat la poza parca imi vine sa fac repede o combinatie sa mananc mai tarziu. :)

      Ștergere
  4. Ce mai semanam :)))si eu cand eram mica imi strecura mama ciorbita sa nu vad pic de zarzavat sau pic de verdeata:)) Insa acum sa schimbat totul dar nu radical:p
    Imi plac legumele si mai alez orezul bulgaresc:)
    yamiii vreau si euuuu!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu incerc sa schimb niste lucruri, dar legumele tot nu sunt prima mea alegere. :)

      Ștergere
  5. Ce bine arata ! ! ! :-D Si eu sunt innebunita dupa wok :-)) Cand am descoperit taiteii de orez cu legume, la fel ca si tine cateva zile la rand doar asta am gatit. Nu m-am gandit niciodata la combinatia de orez si ou... adica, imi place orezul fiert si niste oua langa, dar... nu asa de "combinate" :-D cu siguranta am de gand sa incerc si eu aceasta reteta :-D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te inteleg perfect cu taiteii, asa am facut si eu dupa ce am nimerit varianta care imi place, numai ca la aia e ceva de invartit in wok, cu orez merge mai repede. :)

      Ștergere
  6. Legume forever! Eu sunt vegetariana, de fapt ovo lacto vegetariana si sunt obsedata de fructe si legume! Chiar ier am facut un astfel de orez cu legume si am pus si sfecla rosie sa-l coloreze. Bun rau de tot! Mai am momente cand postez retete cu legume, arunca un ochi cand ai timp, poate iti face ceva cu ochiul. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu am descoperit cat de bun e orezul facut cu putin busuioc :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu arată deloc rău, deși la fel ca și tine, nu sunt fan orez cu legume.Pe mine această combinație mă duce cu gândul la veșnicul pilaf, pe care îl gătesc doar ca să spun că am un fel de mâncare în frigider.

    RăspundețiȘtergere