Cupa menstruala prin ochii mei

11.6.12

Trebuie sa incep prin a spune ca stiam de existenta cupei menstruale inca de acum cativa ani, insa intotdeauna mi s-a parut ceva respingator si nici nu m-am obosit sa ma documentez cum trebuie. Si mai mult ca sigur ca as fi ramas la aceeasi parere daca Ioana nu insista ca trebuie s-o incerc ... si a dus ceva munca de convingere cu mine, mi-a explicat avantajele, mi-a oferit informatii medicale, a stat pe capul meu pana am zis "bine, trimite-mi ca o incerc sa vad cum e".

Nici dupa ce am primit-o, nu eram foarte convinsa ... m-am uitat sceptic la ea cateva saptamani, m-am tot sucit daca s-o incerc sau nu (desi ma uitasem la poze si citisem si eu informatii, tot am ramas putin socata cand am vazut-o) si in final am zis ca nu se poate sa fiu atat de ingusta la minte si am incercat-o. De mai bine de 15 ani folosesc numai tampoane (da, stiu, nu sunt cea mai buna alegere, dar le-am preferat absorbantelor) asa ca am fost chiar curioasa in final sa incerc altceva. Nu stiu sa va dau detalii tehnice despre ea, din ce-mi amintesc de la Ioana e produsa de o firma din Germania si e varianta medie.(later edit: Ioana mi-a zis ca este Meluna luata de aici)

Nu o sa pierd timpul sa va explic ce e cupa menstruala, gasiti suficiente informatii pe net, asa cum gasiti si diverse modele si preturi si multe alte informatii care va pot ajuta sa intelegi mai bine ce e, cum se foloseste si ce este diferit la ea.


M-am uitat pe youtube cum e cel mai bine s-o folosesti si dupa cateva incercari nereusite de pliere (habar n-am ce alt cuvant sa folosesc) am decis ca pentru mine cea mai potrivita este cea exemplificata mai jos. Mi se pare cea mai comoda si nu am avut probleme sa nu se desfaca cupa in interior sau sa simt vreun disconfort.


In prima luna am avut ceva probleme la scoatere pentru ca nu reuseam sa-mi pozitionez degetele cum trebuie si nu trageam cupa bine, insa din a doua luna totul a fost ok si acum mi se pare ceva natural. Acum folosesc atat cupa, cat si tampoane, pentru ca mai aveam in casa, insa in momentul in care se vor termina, n-am de gand sa mai dau vreun ban pe ele si voi ramane la cupa menstruala. De ce?

- este foarte confortabila (se muleaza pe vagin si nu se simte)
- nu trebuie s-o scoti sau sa ai grija ei cand mergi la inot sau faci baie, ca sa nu mai spun atunci cand vrei sa te duci la o petrecere si tinuta nu permite folosirea unui tampon/ absorbant
- trebuie golita mult mai rar decat ai schimba un tampon/ absorbant (noaptea am dormit fara grija de cand cu cupa menstruala)
- senzatia de curat este permanenta (nu exista scurgeri sau alte probleme de gen)
- se sterilizeaza la fiecare folosire prin clatirea cu apa fierbinte (este fabricata din silicon medical)
- elimina pericolul de soc toxic si nu se depun fibre pe peretele vaginal si nu are cum sa cauzeze rani pe col
- nu usuca mucoasa vaginala (cum fac tampoanele) si nu impiedica lubrifierea naturala a vaginului
- este economica (poate fi folosita o perioada indelungata - pana la 10 ani)
- nu provoaca alergii (indicata pentru cele ce se stiu cu sensibilitate)
- previne mirosurile neplacute (cred ca asta este unul din lucrurile care ma incanta in mod deosebit)

si lista ar putea continua, dar ma opresc aici.

Care ar fi dezavantajele? Nu poate fi folosita de virgine, de femeile insarcinate si de cele care au anumite afectiuni vaginale. Si o alta problema ar putea fi golirea ei cand sunteti la munca sau plecata cateva ore bune (insa se poate rezolva cu o sticla mica de apa pe care o luati cu voi cand intrati la toaleta). In afara de asta, nu vad decat avantaje - daca reusesti sa treci peste gandirea ingusta (pe care am avut-o si eu) si sa ii dai o sansa.

Sunt curioasa cate dintre voi folosesc cupa menstruala si cum vi se pare. Sau daca aveti de gand s-o incercati cum ati ajuns sa luati decizia asta.

Later edit: am purtat o discutie despre cupa menstruala cu un barbat, un prieten bun cu mintea deschisa, cu care de-a lungul timpului am abordat toate subiectele posibile pentru ca eram curioasa cum vede un barbat aceasta alegere si s-a aratat foarte interesat, mi-a pus niste intrebari pertinente si logice si in final m-a intrebat "si de ce n-am stiut de ea pana acum?" si m-am gandit cat adevar e in cuvintele astea. 

Cupa menstruala nu este promovata pentru ca nu aduce venituri constante (o iei o data si o folosesti ani de zile) desi este cea mai sanatoasa alegere a unei femei in perioada menstruatiei. Nu credeti ca ar trebui sa schimbam asta si sa alegem ce e bun pentru noi, nu ce ne "baga pe gat" niste strategii de marketing?

47 de comentarii

  1. pff parca mi-ar fi frica sa o incerc...foarte greu am inceput sa folosesc si tampoane,le folosesc poate de 2 ori pe an,in rest prefer absorbantele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu știam de ea de ceva vreme, dar...am o problemă când vine vorba de a introduce lucruri în vagin...Cred că cea mai mare frică e legată de producerea unei răni... Nu foloses tampoane interne, doar absorbante, fix pe aceeași idee. Dar cu absorbantele e crimă când e cald afară, tot timpul fac iritații pentru că transpir...
    Altă frică ar fi pătarea la scoaterea ei, dar presupun că în timp înveți să o folosești și nu devine o problemă.
    Poate-mi fac și eu curaj să o încerc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recomand cu incredere este super ok nici nu sunt ca sunt bolnava

      Ștergere
  3. Ghelase Mihaela11 iunie 2012 la 12:24

    multumim pentru articol, foarte interesant. nici nu stiam ca exista aceasta cupa menstruala.

    RăspundețiȘtergere
  4. si eu am una si este super folositoare. Merita fiecare leu investit. O am de vreo doi ani si sunt foarte multumita de "prestatia" ei :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce interesant suna. M-ai facut curioasa tare. Unde o gasim?

    RăspundețiȘtergere
  6. nu stiam ca exista asa ceva si feel stupid rihtu now:)))credeam ca stiu tot ce exista in materie de asaceva.dar m-ai facut super curioasa si cu siguranta voi incerca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa ma simt si eu acum :)) nu auzisem de asa ceva. Cum sunt curioasa si eu as incerca-o.

      Ștergere
  7. stiu de mai multi ani de ea si subscriu la ce a scris Jules.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum a zis si Andreea, nu stiam ca exista asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumim pentru informare,nu stiam de existenta ei.
    Suna interesant.

    RăspundețiȘtergere
  10. Si eu stiam de ea, dar ma bucur ca gasesc pe cineva care sa-si exprime (in lb romana - makes it seem more personal and real) multumirea. Poate o s-o adaug si eu pe lista cand trimit comanda la iherb :)

    RăspundețiȘtergere
  11. F interesanta ideea. Nu cred ca are cum sa faca rau, sa te raneasca...altfel n-ar folosi-o atatea femei. Presupun ca materialul e moale, doar e silicon. Nu vreau sa fiu nesimtita, dar nu ma pot abtine sa nu comentez la unu din comm de mai sus. Daca un tampon intern sau cupa asta ar putea provoca rani, atunci s-avem pardon, un penis ce ar putea provoca (si sex face toata lumea nu)? sper sa se gasesca si in romania, pare si din cate am citit este foarte prcatica. Nu mai cumperi luna de luna absorbane si tampoane si poti purta orice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt destule fete care nu știu să folosească în mod corespunzător tampoanele interne și sunt destui ginecologi care nu le recomandă. Nu cred că poți compara un penis cu un tampon, nu văd absolut nicio asemănare.Vorbim de un material care este albit cu tot felul de subtanțe, pentru a arăta mai igienic, care intră în contact direct cu vaginul, versus ... piele și un organ perfect natural. Și până la urmă e vorba de preferințe și convingeri personale, nu doar cheltuieli lunare.

      Ștergere
    2. Asa e, sunt probabil multe fete care nu le stiu introduce corect, medici care nu le recomanda. Dar tot atatia sunt cei care le recomanda, la tampoane ma refer. Daca nu vezi nici o asemanare intre cele doua...nu stiu :)) uita-te mai bine :). Ideea e ca sunt o multime de tutoriale pe Youtube, in care vezi cum se introduce, in care iti sunt explicate niste lucruri de catre persoane care nu au nici o afiliere la firmele producatoare, deci sunt obiective. Mie review-ul asta mi s-a parut f folositor si m-a convins sa caut produsul. Nu stiu cat esti de informata, dar nici absorbantele nu sunt sanatoase. La fel cum nu sunt nici pampersii pt bebelusi. Daca faci putina munca de cercetare te poti convinge. In plus sunt f incomode absorbantele. Ai dreptate, e vorba de preferinte personale.

      Ștergere
  12. Am auzit de ea si nu cred ca as fi reticenta sa o incerc....oricum folosesc si eu tampoane si mi se pare acelasi lucru insa chiar nu imi vine sa cred ca:
    1. nu o simti
    2. o poti extrage usor fara sa te doara/sa te patezi
    3. o poti dezinfecta doar cu apa fiarta...eu nu cred ca as rezista tentatiei sa o clatesc cu spirt...sau alcool izopropilic ;)) (stiu am probleme :)))
    Ma bucur ca ai avut curajul si sansa sa o incerci...poate intr-o zi o sa fiu si eu la fel de curajoasa.

    RăspundețiȘtergere
  13. f interesant..nici eu nu stiam de aceasta cupa. unde o gasim :D ?
    se gaseste in romania?

    RăspundețiȘtergere
  14. Am citit de mult despre cupa menstruala. Intr-adevar, nu provoaca alergii sau soc toxico-septic, ceea ce e important. Dar spalatul cu apa indiferent cat de calda nu sterilizeaza, nici pe departe. Limpezeste doar. Chiar daca o speli si cu sapun, tot nu e sterila, asa ceva e imposibil. Tampoanele macar vin sigilate si (teoretic) sterile, chiar daca nici ele nu sunt bune pentru mucoasa vaginala. Orice tebuie introdus in vagin e un factor de risc pentru sanatate. Dar daca nu ai de ales, mai bine tampoane decat cupa.

    RăspundețiȘtergere
  15. Hmm..e ciudat. E ceva nou, chiar nu auzisem despre ea. Pare sincer interesanta, poate as incerca-o candva, oricum momentan nu am cum:) cred ca cel mai mult mi-ar displacea partea cu golitul, pare cam scarbos.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu am auzit de asta pana acum, shame on me ce sa mai?!
    Pare o metoda mai "sanatoasa" dar eu nu as incerca nicicum, abia suport tampoanele din cand in cand. Subscriu si eu la ce a zis Jules ca sa nu ma lungesc prea mult.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sincer iti spun ca nu am auzit de ea pana acum dar niciodata nu e prea tarziu....multumesc de informatii!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu cochetez de ceva timp cu ideea de a o cumpara, iar unde lucrez m-am lovit de multa reticenta in privinta ei. Trecerea de la absorbante la cupa nu sunt sigura ca imi va placea, dar ma atrage mult ideea de a o putea purta fara griji in multe ocazii, plus faptul ca pe din afara totul e asa curat si fara mirosul specific. In maxim un an se amortizeaza, si tampoanele/absorbantele costa tot circa 100lei sau mai mult intr-un an.

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna! tu ce marime folosesti?..am vazut pe site-ul lor ca poti alege intre S,M,L, XL....in cazul in care m-as decide sa comand n-as vrea sa dau gres cu marimile...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, am scris in postare ca cea pe care o folosesc este marimea medie.

      Ștergere
  20. Oh doamne...e absolut revelator acest articol! Eu stiam de aceasta cupa si chiar am ras, gandindu ma ca este o idee foarte proasta si imaginandu mi toate dezavantajele posibile! Dupa articolul tau pur si simplu imi doresc sa o incerc! Eu folosesc numai tampoane, dar din cele cu aplicator atasat (Tampax) datorita temerilor legate de introducerea in vagin a diverselor particule. Multymesc pentru review, e chiar schimbator de viata, as zice (daca renunt la tampoanele atat de nocive, chiar e) !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut unde gasesti Tampax???am cautat la toate farmaciile din Cluj si nimeni nu auzise de asa ceva.Am folosit si eu o perioada cat am fost in America insa in Romania nu mai gasesc..:(

      Ștergere
  21. Folosesc cupa menstruala de cel putin un an, si sunt extrem de incantata de ea. Nu vad nici un risc din punct de vedere sanatate, daca sunt mainile curate la folosire. da, mai folosesc un panty liner si in zilele de flow abundent trebuie sa o golesc la ora :). Dar sunt extrem de multumita. Nu se simte, nu mai exista mirosuri (firesc, sangele nu mai intra in contact cu oxigenul din atmosfera), nu ma doare nimic. Probleme ar putea sa fie la pozitionare daca ai un col uterin foarte jos, asta ar trebui sa stii inainte de a folosi cupa. Daca acesta mai si coboara un timpul menstruatiei, probabil ca va sta in cupa, si va trebui sa fie golita mult mai des. NU exista pericolul de a te rani, daca se simte necomfortabil trebuie repozitionata. Daca e pozitionata corect, atunci nu se simte si nu are ce rani.

    Teama de a introduce ceva acolo cred ca ar trebui sa dispara la noi, femeile. Nu e nici bau bau acolo, nu suntem nici mimoze, este corpul nostru. Daca exista dureri la introducerea unei cupe (dureri la atingere), atentie sa nu fie vorba cumva de o inflamatie a mucoasei, caz in care trebuie consultat medicul ginecolog. Eu, in timpul sarcinii, avand flora vaginala afectata, am patit o asemenea vaginita, extrem de dureroasa. Si oricum, daca exista afectiuni, nu se foloseste cupal, se lasa secretiile sa fie eliminate natural.

    Exista un forum pe care va indemn sa il frecventati: http://menstrual-cups.livejournal.com/

    spor :-)

    RăspundețiȘtergere
  22. As sugera smerita sa pui acest clip la final, ca un PS... explica mai mult decat detaliat tot ce inseamna cupa menstruala with the good the bads and the squeaky noises it makes :))

    Deja ma gandesc s-o achizitionez... dupa 6 zile de chin pe luna simt nevoia sa scap de absorbante si tampoane...

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna,fetelor...parerea mea e sa nu mai stati mult pe ganduri..aceasta cupa isi merita fiecare leut.Eu am cumparat-o intr-un moment de disperare,nu aveam prea mult timp la dispozitie sa ma gandesc,mai aveam doua zile si trebuia sa plec in concediu la mare si nu-mi mai venea ciclu.Am intrat pe net pt idei cum sa nu-mi stric concediul,dar niciodata nu mi-am imaginat ca poate exista asa ceva.Am aflat de ea pe net si intr-o ora am si am fi facut comanda,m-au sunat de confirmare iar a doua zi am primit-o iar seara am plecat in concediu..Fara cupa nu cred ca as mai fi avut concediu,ci niste zile de cosmar si credeti-ma ca eu am un ciclu destul de abundent.Prima data e mai greu pana te inveti cum sa o introduci,apoi e floare la ureche..uiti pur si simplu ca esti in perioada de cosmar..mai ales pe perioada de vara cand te iriti de la absorbante...credeti-ma,e cea mai mare inventie posibila pt noi femeile.

    RăspundețiȘtergere
  24. cum faci pipi cu ea acolo???

    RăspundețiȘtergere
  25. Ce legatura are urinarea cu cupa menstruala si vaginul?

    RăspundețiȘtergere
  26. eu folosesc softcup si sunt extrem de multumita desi initial toate cupele ma inspaimantau

    RăspundețiȘtergere
  27. Auzisem si eu de ea de ceva timp, insa vorba ta "sunt ingusta la minte". Problema e ca eu nici macar tampoane nu folosesc, ma incomodeaza parca (am abandonat demult inercarile)... Nu cred ca as avea curaj sa o incerc, nu inca cel putin "blush"

    RăspundețiȘtergere
  28. Exista SOLUTIE DE STERILIZAT la rece tetine, suzete, biberoane, CHICCO.Eu am avut pt bebelusii mei, cred ca e mult mai sigur sa sterilizezi cu asta cupa menstruala. Si mai cred ca ar trebui sa ai doua ca in timp ce una e in folosinta sa o ai pe cealalt ala sterilizat. Cred ca nu e suficient sa clatesti doar cu apa calda si sa refolosesti cupa.Eu inca nu am incercat aceasta cupa dar poate o sa o incerc. Suna ok!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu folosesc de cam un an jumate si sterilizez doar intre menstruatii. NU e nevoie sa sterilizezi dupa fiecare folosire/golire pt ca vaginul nu e steril. E important sa te speli pe maini inainte si evident dupa folosire și asta n ue f comod si posiil uneori- asta eu l-as trela dzavantajele cupei si ale tampoanelor interne.

      Ștergere
  29. Anonim, am primit si eu una, insa n-am apucat s-o incerc.

    Sandra, ar trebui sa ii dai o sansa, o sa te surprinda.

    Anonim, eu o folosesc de mai bine de un an si nu am avut nici o problema cu sterilizatul in acest fel.

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna, este miraculoasa. m-a scapat de chin. Multumesc Camelia, articolul tau si comentariile voastre, fetelor, m-au facut sa-mi iau inima-n dinti si sa incerc o cupa. Nu am gasit-o in farmacii, tot cautand pe net am dat de un dealer din Bucuresti care avea cupe facute in UK.

    "Anonim spunea...

    cum faci pipi cu ea acolo?"

    M-a amuzat tare asta! Probabil ca esti un baietezel. Cati ani ai? :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Amelia, ma bucur ca ti-au fost de folos informatiile :)

    RăspundețiȘtergere
  32. Fetelor, daca ati sti din ce sunt facute absorbantele ... ati folosi fara doar si poate cupa menstruala!
    Daca vreti, va pot da detalii! :)

    Bravo, Camelia, foarte interesant articolul tau!

    RăspundețiȘtergere
  33. Aveti idee in ce farmacii din Bucuresti se poate gasi cupa menstruala?

    RăspundețiȘtergere
  34. Va rog sa ne scrieti denumirea sub care o gasim in farmacii! Ma refer la cea din silicon pe care ati postat o eventual si pretul"

    RăspundețiȘtergere
  35. Anonim, cupa mentruala este denumirea, asa cum am mentionat si in postare eu am primit-o, linkul este in postare, in farmacii se gasesc diverse modele, mergi si intreaba si vezi ce anume ti se potriveste.

    RăspundețiȘtergere
  36. Eu nu am folosit pana acum insa am primit de curand de la Softcup una si am de gand sa o testez..de mult imi starnise curiozitatea insa cea prezentata de tine mi se pare mai ok pt ca vorba ta,este mult mai economica avand in vedere ca se poate utiliza ani de zile..cea de la Softcup se utilizeaza maxim 3 luni si nu mi se pare atat de convenabila(costa aproximativ 30 de lei pe site-ul producatorului,in farmacie din cate stiu costa aproape dublu).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am si eu o cupa de la Softcup de cateva luni, tot am zis ca o incerc, dar mereu ma impiedica ceva. :)

      Ștergere