Pareri: consultatie la nutritionist la Focus Medical Center

11.7.11

De cateva zile ma "chinui" sa scriu postarea asta. Am luat acum ceva vreme de pe zumzi 2 vouchere pentru o consultatie la nutritionist - vedeti detaliile mai jos. Este una din situatiile comice la care ai rade copios daca nu ai sesiza tragismul din spatele sistemului medical in care traim.

De ce m-am hotarat sa scriu despre asta? Pentru ca am dat 80 ron pe 2 vouchere si n-am facut decat sa pierd, atat eu, cat si prietena mea, 30 minute aiurea si nimic din ce era scris in aceasta oferta nu s-a concretizat. Ca sa fiu mai exacta, prietena mea a urmat un tratament hormonal si s-a ingrasat, iar eu m-am dus in speranta ca va putea sa rezolve ce n-a putut medicul de familie - carenta de fier si calciu (nu reusesc sa le asimilez deloc), problema care mi-a aparut din nou la analizele facute saptamana trecuta.
 
Inceputul a fost prost si trebuia sa-mi dau seama din prima clipa ca oferta a fost doar pe hartie. Desi am platit 2 consultatii si i-am spus clar "nutritionistei" ca intram separat, l-a tinut pe NU in brate si ca oricum ne va prezenta aceleasi informatii (poate n-am vazut eu unde scrie ca ne-am dus la un curs de nutritie). Am trecut peste asta si am zis sa vad ce are de zis. Situatia mea si situatia prietenei mele erau total diferite, eu avand niste probleme medicale serioase de care trebuia sa vorbesc clar cu ea pentru a putea sa-mi ofere vreun tip de ajutor, iar prietena mea avand o problema de alimentatie si avea nevoie de niste sfaturi de cum sa combine alimentele si ce ar trebui sa contina dieta ei intr-o zi.

Prima replica a ei "am gandit aceasta oferta pentru a afla dvs. ca exista un cabinet de nutritie aici" (clinica e undeva pe Bd. Ferdinand si pe mine locatia si presupusa analiza corporala m-au atras si m-au interesat - de cand am facut infarctul, mi se umfla rau picioarele si desi am luat si pastile de eliminat lichidul si pentru circulatie, problema inca exista si am crezut ca aceasta analiza corporala imi va da niste raspunsuri). Doar ca eu n-am stiut ca am platit 40 ron pentru o informatie despre un cabinet si pentru a imi vorbi o tanti (imi pare rau ca nu o pot numi doctor, insa nici macar principiile ei alimentare nu erau unele sanatoase) despre niste teorii pe care le puteam gasi oriunde pe net.

N-o sa ma lungesc cu ce s-a intamplat in cabinet (desi as putea sa scriu mult) insa o sa va relatez cateva "sfaturi" ale nutritionistei. Eu ii spun ca iau micul dejun la 9 pentru ca ma culc foarte tarziu si ma si scol tarziu (si ca asa am facut o viata intreaga) - ea imi spune ca trebuie sa ma trezesc la 7. Ea imi spune sa beau dimineata o cafea cu indulcitor, eu ii spun ca nu beau cafea si ca n-am baut niciodata, ea imi spune ca totusi cafeina e buna pentru organism. Ea ii spune prietenei mele ca trebuie sa scoata carbohidratii cu totul din alimentatie, eu ii spun ca organismul are nevoie si de asa ceva, doar ca trebuie "combinati" cu atentie si mancati cu moderatie (greselile facute de-a lungul timpului mi-au demonstrat ca dietele restrictive nu sunt bune). Eu ii spun ca am avut ulcer si inca mai am probleme si ea-mi spune sa mananc mere (nu am ce comenta aici ca sfatul ei spune tot). Si au fost cateva astfel de sfaturi "bune".

Ma tot uit pe lista aia de sus unde scria ce va contine consultatia si in cazul meu nici macar partea cu analizele nu o pot considera bifata (ca mi le facusem inainte cu cateva zile sa ajung la ea, dupa povestea cu chematul salvarii, deci n-a avut ce sa-mi recomande).

Am plecat din cabinet dupa 30 minute (desi platisem 2 consultatii de circa 45 de minute) - cu 2 foi de hartie cu 5 propozitii tipice - fara sa fac scandal sau sa ii spun ceva "nutritionistei" in afara de un multumesc ironic (am uitat sa precizez ca era si foarte grabita ca urma sa vina la ea o "doamna doctor" pe care a si vrut s-o bage in cabinet undeva la mijlocul celor 30 de minute de informare).

Concluzia mea: n-o sa mai iau in veci vreun voucher pentru vreun serviciu medical pentru ca imi este mai mult decat clar ca ofertele sunt mincinoase (si acum incep sa ii inteleg pe clientii care suna la noi, ma refer la mine la munca, si ne intreaba daca voucherul care il au chiar le ofera reducerea mentionata in oferta - la atatea minciuni, normal ca omul nu mai crede nimic din ce e scris negru pe alb), de fapt cred ca e valabil pentru mai multe tipuri de servicii, nu doar medicale.

Nu o sa vorbesc despre pregatirea nutritionistei pentru ca nu are sens (insa am citit destul despre asta la viata mea, cat sa stiu ce e adevarat si ce nu), insa consider ca termenul "doctor" ar trebui sa aiba un cu totul alt sens. Sa te fereasca Dumnezeu sa ajungi la mana sistemului sanitar din Romania!

Ati avut experiente de genul asta?


12 comentarii

  1. mai pe scurt,si-a batut joc de voi.e trist ca astfel de oameni chiar isi iau licenta,cred ca a fost genul care a copiat cu casca la examene in facultate.
    trist,trist,trist.
    eu vroiam sa devin nutritionista,si daca urmam aceasta specialitate,macar imi dadeam silinta si nu imi bateam joc de oameni...

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai nu pot sa cred! Eu chiar saptamana trecuta am fost la nutritionist la o alta clinica si nici nu se compara cu ce mi-ai spus tu! Uff...de atunci tot stau sa ma gandesc daca sa scriu pe blog sau nu..dar cred ca imi voi lua inima in dinti si voi povesti, poate va fi de ajutor altor persoane. Te pup si sper sa rezolvi problema cu fier si calciu:*

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca vii la Tm, te duc la o nutritionista buna.

    RăspundețiȘtergere
  4. buna,eu am avut niste probleme legate de greutate,nu m-am ingrasat din vina mea,am pus peste noapte kg bune,dar aproape am rezolvat,asta dupa cinci ani,in curand o sa ajung la greutatea mea.
    am fost la o gramada de medici,faimosi sau nu,am platit o suma considerabila si fara sa aflu nimic,in plus timpul pierdut,sunt totusi cinci ani.
    am gasit in sfarsit o clinica,merg de cateva luni,saptamanal si sunt foarte fericita,in sfarsit problema cu kg se rezolva.
    iti spun numele clinci daca vrei ,iti pot trimite un mail sa iti explic mai multe,sper sa rezolvi problema cu fier si calciu,la tine este simplu,dar la prietena ta este mai greu,daca are probleme de sanatate,dar trebuie sa exista o solutie si pentru ea.

    RăspundețiȘtergere
  5. ar trebui sa faci reclamatie undeva....ori la spilat ori sa le scrii celor de unde ai cumparat cuponul. chiar daca nu iti recuperezi banii, macar nu vor mai fi fraieriti si alte persoane.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Camelia,
    Pentru problemele tale, cel mai bine ar fi sa consulti un medic hematolog, care dupa analize amanuntite de sange sa-ti recomande un tratament adecvat.
    Eu am avut probleme asemanatoare: anemie pronuntata cu hemoglobina 7, lipsa de fier, calciu...cadeam din picioare pe strada iar medicul de familie imi spunea ca am o usoara anemie :(.
    Dupa analize amanuntite facute la recomandarea unui hematolog, s-a descoperit ca aveam de fapt un deficit major de vitamina B12. Nu-ti mai scriu rolul ei, daca dai o cautare pe net afli mai multe decit iti pot scrie eu.
    Deficitul de vitamina B12 a survenit din cauza unei gastrite ce impiedica absorbtia ei de catre organism.
    Sper sa-ti fi fost de ajutor, eu chiar ma simt mult mai bine acum, ceea ce iti doresc si tie din toata inima.

    RăspundețiȘtergere
  7. Camelia, tot un medic specialist iti va sugera o solutie pentru problema Ca si a Fe...

    Parerea mea este ca trebuie sa fii mai atenta cu "ofertele" astea de pe diverse site-uri de profil. Nu ar fi mai fain sa iti faci un mic cadouaş care sa-ti insenineze ziua, decat sa arunci banutii aşa? E alegerea ta, eu zic doar prieteneste. Big HUG!

    Pentru prietena ta: daca-mi dai voie, ii dau niste sfaturi: in cazul in care problemele de sanatate s-au rezolvat sau sunt tinute sub control, spune-i ca tot "secretul" in a da jos e sa manance cantitativ mai putin si sa sporeasca miscarea zilnica (sau macar de 3-4ori pe saptamana.)

    Eu,cand am avut de dat jos cateva kg, n-am tinut cont la tipul de mancare servit, insa am mancat cantitativ mai putin din ce mi-a placut (dulciurile imi plac si ele, insa pt ca nu ma pot abtine, rar le prepar in casa sau sa le cumpar. Uneori mancam ciocolata cu procent mare de cacao.)

    Timp de cca 5 luni am mers pe jos zilnic cel putin 30min, maxim 2h. Astfel si cu grija la alimentatie, dadeam jos fie 1/2kg, fie cca. 1kg/luna..(daca nu eram atenta la macare stagnam sau mai puneam la loc 1/2kg). Seara aveam grija sa nu mananc mancaruri grele sau dulci. Rar fructe.

    Despre cum trebuie asociate alimentele, de ex., dr. Mihaela Bilic are o carte foarte interesanta: "Traiesc, deci ma abtin!".
    http://www.doctorbilic.com/rasfoieste-cartea/

    Acolo arata clar si cantitatile corecte de consumat. E o carte care-mi place foarte mult.

    Daca nu-i plac astfel de carti, as zice, ca pentru inceput, 1-2 saptamani sa reduca la jumatate portia de alimente consumate la o masa, sa reduca dulciurile si fainoasele si sa se MIŞTE zilnic (macar mers pe jos sau alergat usor in parc, nu ca la maraton! ...un mic jogging!:). O sa vada rezultate in scurt timp. Sunt convinsa!

    Iar daca nu se descurca singura sau nu are rabdare, sa mearga la un nutritionist profesionist care sa-i creeze un plan personalizat.

    Apropos: O cunostinta de-a mea, femeie in toata firea, profesor ca profesie, a fost la nutritionist, care vazand-o, a facut-o nesimtita pentru ca se uita mancand la masa. I-a zis ca in loc sa aiba grija la cantitati si la ce baga in gura, vine la nutritionist sa arunce banii pe diete. Nu era tocmai in interesul ei sa-i vb astfel...
    Cunostinta mea mi-a zis ca merge pe jos zilnic, uita de lift, mijloace de transport si mananca "ce ramane in farfuria copilului" sau doar "ciuguleste" cand ii e pofta de ceva dulce sau din mancarurile gatite familiei. Cat adevar e nu stiu, cert e ca a slabit in cca 6-8luni destul de mult, cel putin 15-20kg.

    Anyway, eu i-am sugerat astfel pt ca mie imi displac total dietele in care la ora X trebuie sa mananc nu stiu ce.. la ora Y, 2g de nu stiu ce si la ora Z alte grame de.. altceva. :) Sau dietele in care tre' sa mananc toata ziua un singur tip de produs... noooo way!

    Ah...si SFANTA APA!!!:) sa bea apa multa, 2.5l/zi... ii este or nu sete, APA!:) Eu umblu cu bidonul de apa sau ceai dupa mine oriunde merg... asta e!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. doamne!!! m-ai lasat fara cuvinte .am citit tot si nu pot spune decat: asa e in romania :-|

    RăspundețiȘtergere
  9. sunt de acord cu Miu Miu.. desi nu am intampinat situatii de genul din ce am mai auzit se practica f des asa ceva.. sa nu conincida deloc ce zic ca fac cu realitatea :| pacat..

    RăspundețiȘtergere
  10. Ada, am rasfoit paginile puse de tine de pe site-ul doctorei Bilic. Foarte buna mi se pare cartea!

    Si eu am avut o experienta neplacuta cu un terapeut...tot asa mi-a spus numai lucruri banale in legatura cu ce trebuie sa fac pentru a absorbi fier si calciu. Mi-a spus de exemplu sa mananc 5 nuci zilnic. Am mancat 5 nuci zilnic, dar calciu tot nu am :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Aurora, nu le-am pus eu pe acel site. Intreg continutul site-ului apartine d-nei dr. Bilic. Gasesc utila respectiva carte, mi-a clarificat multe intrebari.

    Eu stiu ca, de pilda femeile intre 25-50 de ani trebuie sa consume 1000mg Ca/zi asociat cu vit. D3 pt "fixarea" Ca. Surse de Ca. sunt extrem de multe alimente, insa in procente mici si greu de calculat zilnic. Ai putea face cure cu suplimente de Ca+D3, pe langa consumul regulat de alimente ce contin calciu, cum sunt nucile. Oricum, tot un specialist (medic) va gasi pana la urma o solutie in cazul tau. Sunt multe cauze pt care nu se asimileaza Ca in organism.

    RăspundețiȘtergere
  12. Abureli asemanatoare se intalnesc la colt de strada in Brasov: intr-un cort amenajat se ia tensiunea, se masoara "grasimea din corp" si se dau sfaturi nutritioniste. Toate astea de doua persoane care au cel mult studii medii. Ma crezi daca iti spun ca sunt destui care stau la coada? Cica e gratis, dar fiecare cumpara o carte sau o brosura cu titluri gen "Cum sa te feresti de...".

    RăspundețiȘtergere