Guest post by Corina: Hipoalergenic - mit sau realitate?

10.2.11

Corina m-a contactat pe mail in legatura cu produsele Garnier de care am scris ieri pe blog, mi-a explicat niste amanunte legate de ingrediente (cele ce ma cititi stiti bine ca eu nu ma agit prea tare sa citesc etichetele si nici nu am facut o pasiune din asta), asa ca mailul ei a picat bine. Dupa o scurta discutie, am decis impreuna ca voi pune pe blog o serie de postari despre ce inseamna produsele cosmetice, ce produse sunt necesare, ce produse sunt doar o forma de marketing si tot asa. Eu cred ca este un material interesant de citit pentru ca vor fi o gramada de informatii utile. Astept, atat eu, cat si Corina, sa ne spuneti cum vi se pare si daca credeti ca e util sau nu.

Produsele etichetate „hipoalergenic” sunt mai bune pentru pielea sensibila?

Cuvantul „hipoalergenic” este un nonsens, in lumea cosmeticii acest cuvant este doar o alta inventie de domeniul publicitatii si al marketingului, termen care ar dori sa sugereze ca acel produs este posibil sa cauzeze mai putine reactii alergice decat alte produse si de aceea ar fi mai bun pentru pielea sensibila sau cu probleme. A sugera nu este acelasi lucru cu a afirma, iar in acest caz cu siguranta produsele „hipoalergenice” nu sunt cu nimic mai potrivite pentru pielea sensibila.

Nu exista niciunde in lume, nici o metoda acceptata de testare a acestui termen, iar producatorii de cosmetice nu au nici o restrictie de ingrediente, nici o regula, nici o indicatie, nimic care sa determine daca un produs se poate incadra in categoria „hipoalergenice”, asa cum nici macar nu exista aceasta categorie. O companie poate spune despre un produs ca este „hipoalergenic” pentru ca nu exista nici o lege/regula, niciunde in lume, care sa ii spuna ca nu poate sa faca asta, aceste companii nu au nevoie sa aduca nici o dovada ca produsele sunt „hipoalergenice” sau nu – de altfel, ce dovada sa aduca, atunci cand nu exista nici un fel de regularizare a acestui termen.

Ce e mai rau este ca, din cauza ca nu exista o regularizare a acestul termen inventat de industria cosmetica, gasim pe piata o gramada de produse etichetate „hipoalergenic” care contin ingrediente care cu adevarat pot cauza alergii.

Acum, cand o sa cititi o eticheta, o sa stiti ca „hipoalergenic” nu inseamna nimic mai mult decat marketing.

19 comentarii

  1. Foarte bine pusa problema, ma bucur mult ca v-a venit ideea aceasta, pentru multa lume se lasa adormita de marketing agresiv gen L'Oreal-care de obicei au etichete frumoase si colorate, dar pline cu cuvinte goale.

    RăspundețiȘtergere
  2. o idee super de a posta aceste informatii.pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Corina a vazut pe nultimu; video al lui Wayne Goss:)
    e exact ce a spus el, cu mai multe detalii

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu am aflat pe pielea mea ca "hipoalergenic" este doar un cuvant gol dupa ce am facut alergie de la dermatocosmetice - care culmea sunt hipoalergenice!

    RăspundețiȘtergere
  5. wow, dar postarea asta este aproape identica cu ce a spus wayne/gossmakeupartist intr-un video recent. give the guy some credit! ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Util - eu de ex. nu stiam nimic despre acest subiect. Astept si continuari :)

    RăspundețiȘtergere
  7. e supe bine venita postarea asta.. abia acum am inteles si eu cum sta treaba :) multumim!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Util-astept si alte postari de acest gen

    RăspundețiȘtergere
  9. Dragele mele,
    Eu sunt Corina si pot sa va spun ca sursa mea de informare nu a fost Gossmakeupartist, desi il urmaresc, nu cunosc acel video. Si nu ii pot da nici un credit unei persoane care nu a inventat nimic. De asemenea nu am pretins ca am descoperit ceva cu acest articol, faceam doar afirmatii valabile, probabil utile unora dintre cititoare. Sursele mele sunt jurnale de medicina, cosmetica si estetica pe care daca doriti le pot insira, nu sunt secrete si sunt accesibile oricui are rabdare sa citeasca mii de pagini cu ingrediente, reactii chimire, samd.
    Imi pare rau acum ca par un sarlatan desi eu nu am furat nimic, asa cum nici el nu a facut-o si nici primul destept care si-a dat seama de aceasta magarie pe care o face industria cosmetica pana in ziua de azi. Eu zic ca cel mai important este daca mai vreti sa auziti ceva pe aceasta tema. Imi cer scuze Cameliei ca am dat buzna pe blogul ei.
    Ma bucur daca am fost de ajutor cuiva.

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Corina, ai putea sa ne povestesti mai multe despre diferentele reale dintre dermatocosmetice si cosmeticele obisnuite?

    RăspundețiȘtergere
  11. Am si eu o intrebare.Nu e legat de acest post, dar sper sa ma puteti ajuta.Eu sunt alergica la vata, si la dischetele demachiante(cel putin cele pe care le-am incercat eu se simt ca vata si nu le pot folosi).Am folosit servetele demachiante dar nu mi se par foarte utile, in sensul ca se consuma repede, si dupa oricum vreau sa folosesc si lotiune tonica, deci tot am nevoie de ceva cu ce sa ma demachiez.In ultimul timp am incercat cu tifon, pansament, dar ma deranjeaza la ochi.Ce as mai putea folosi pentru demachiat??? Multumesc!!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Este o idee foarte buna! Ne dati ocazia sa invatam care sunt siretlicurile de marketing ale companiilor de cosmetice. Ma bucur ca ati avut aceasta idee si va multumesc. :)

    PS: Se pare ca s-a inventat si "Politia blogurilor". Probabil e acelasi anonim care a acuzat-o si pe Anca Buzea de plagiat tot intr-un comment anonim. :)) Respectele mele, domnule politist!

    RăspundețiȘtergere
  13. Sunt interesante postarile de acest gen.
    Din aceeasi categorie mai fac parte si "Testat dermatologic" (fara a se mentiona rezultatele testelor), "Demonstrat / dovedit clinic" (fara alte date), "Rezista pana la x ore", si multe multe altele (credit: proful de la cursul de marketing si publicitate din facultate, de acum mai bine de 8 ani).
    De aceea sunt bune blogurile de beauty :). Ca de reviste frumos colorate si afise cu top-modele photoshopate suntem satule toate, cred.

    RăspundețiȘtergere
  14. clarra, despre dermatocosmetice am postat astazi - sper sa fie util articolul.

    Giorgi5, urmeaza o postare despre tipurile de demachiere.

    RăspundețiȘtergere
  15. Corina, este adevarat ce ai spus tu in articol, dar trebuia totusi precizat ca unele produse chiar sunt hipoalergenice datorita faptului ca nu au aproape nici o substanta in compozitie (sau deloc) ce ar produce alergii. Desi in ziua de azi acest cuvant a devenit o metoda de marketing, exista produse hipoalergenice si ar trebui sa fie legalizat (nu stiu daca zic bine) acest cuvant. Eu am tenul sensibil la anumite substante din diverse cosmetice de exemplu si caut mereu produse fara acele substante; asa am observat ca acele produse sunt numite astfel.
    De asemenea, daca ar fi s-o luam altfel, si produsele cu adevarat hipoalergenice pot fi alergenice pentru un numar mic de persoane (acele persoane care au multiple alergii, pana si la produse/substante naturale).

    RăspundețiȘtergere
  16. Astept cu nerabdare postarea Camelia.Multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Draga Sunshine,
    Termenul de hipoalergenic nu poate fi regularizat in nici un fel din simplul motiv ca exista in aceasta lume cel putin o persoana alergica la o substanta chimica (imagineaza-ti ca exista o persoana care este alergica la apa, caz bine cunoscut). Din acest motiv, un produs hipoalergenic nu poate exista cu adevarat, persoanele care fac o alergie la o substanta trebuie sa faca ce faci si tu, sa evite acele produse ce contin alergenul respectiv.
    Asa cum am mai spus, foarte multe produse denumite hipoalergenice contin substante de tip alergen (prin substanta de tip alergen intelegem o substanta care POATE cauza o reactie alergica la anumite persoane), aceste substante exista intr-o baza de date accesibila oricui, important este sa intelegem ca asta nu inseamna ca toate produsele numite hipoalergenice pot provoca alergii, sau ca toate substantele alergene vor provoca alergii tuturor. Pielea omului, fiind si cel mai mare organ, mai are mult pana sa fie cunoscut in totalitate si inteles. De aceea pielea este unica, cred eu si cel mai bine si-o cunoaste fiecare.

    RăspundețiȘtergere
  18. Monica - Pisica albastra13 februarie 2011 la 00:45

    e foarte-foarte interesanta aceasta serie de postari!
    multumim mult!
    si da...se pare ca imaginatia functioneaza la noi femeile cu mai mult succes decat realitatea uneori...aveam si un motto mai demult: "sunt dispusa sa cred orice! cu conditia sa fie incredibil" :)))

    RăspundețiȘtergere